Hónapokra lezárják a világ leghosszabb vasúti alagútját

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 18. 14:45

A svájci Alpokon áthaladó vasúti alagutat lezárták az utasforgalom előtt, miután augusztus 10-én kisiklott egy tehervonat benne. A helyreállítás több hónapig is eltarthat – áll a svájci nemzeti vasúttársaság (SBB) közleményében.

A világ leghosszabb és legmélyebb vasúti alagútjában, az 57 kilométer hosszú Gotthárd-bázisalagútban augusztus 10-én összesen tizenhat kocsi siklott ki, amelyek közül hatot még nem sikerült kihozni. A helyreállítás hónapokig is eltarthat – számolt be róla a BBC.

Az SBB közölte, hogy összesen körülbelül 8 kilométer hosszúságú pályát kell kicserélni. Hozzátették, hogy csak az alagút egyik oldal érintett, a másik szakaszt augusztus 23-tól elvileg újra lehet teherszállításra használni, a személyvonatok azonban biztonsági okokból nem közlekedhetnek. A vonatokat egy panoráma útvonalra terelik, így a menetidő jelentősen meg fog növekedni. A nemzetközi utasoknak át kell szállunk Chiassóban, csak a Genovába és Velencébe tartó vonatok közlekednek közvetlenül.

gotthardtunnel_svajc

Közel 20 évnyi építkezés után, 2016-ban nyílt meg a Gotthárd-bázisalagút

Fotó: About Switzerland/AlpTransit Gotthard AG

Közel 20 évnyi építkezés után, 2016-ban nyílt meg a Gotthárd-bázisalagút, melynek kivitelezése több mint 12 milliárd dollárba került. Tavaly az Alpok vasúti teherforgalmának több mint kétharmadát az alagúton keresztül bonyolították le.