Hónapokra elhallgat a Big Ben

Forrás: turizmus.com

 2016. április 27. 20:08

Várhatóan hónapokra elhallgat jövőre a Big Ben, a londoni parlament világhírű toronyórája. A 157 éves szerkezetet 29 millió fontos (több mint 11 milliárd forintos) költségvetéssel három évig tartó rekonstrukciónak vetik alá.

Az angol parlament tájékoztatása szerint a harangjáték nem némul el a javítás teljes időtartamára, de több hónapig bizonyosan nélkülözniük kell majd a londoniaknak és a turistáknak a jól ismert dallamot.

Az egész órát jelző harangjátékot a BBC rádió politikai és közéleti csatornája, a Radio 4 élőben közvetíti a nagyobb délutáni és esti hírműsorok előtt, pontos időjelzés gyanánt.

Az 1859 óta működő Big Bent és az otthonául szolgáló tornyot – amelyre szintén ráragadt a Big Ben elnevezés, jóllehet 2012-től, II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója óta hivatalos elnevezése Erzsébet-torony – legutóbb 1983-ban újították fel. Előtte 1976-ban, utána 2007-ben szünetelt néhány hónapra a harangjáték, de e szünetektől eltekintve az óramű harangja folyamatosan működik a több mint másfél évszázaddal ezelőtti átadás óta.

A felújítás a toronyra is kiterjed, a 97 méter magas építményt a renoválás három éve alatt végig állványzat takarja majd.

Az Erzsébet-toronnyal egyelőre súlyosabb statikai problémák nincsenek, most elsősorban beázásokat, rozsdásodó épületgépészeti elemeket kell javítani és helyreállító kőművesmunkákat kell elvégezni, de azt már évekkel ezelőtt megállapították, hogy a torony és a hozzá kapcsolódó parlamenti épületrész süllyed, elsősorban az elmúlt évtizedek felszín alatti nagyszabású munkálatai miatt. A parlament alatt két metróvonal és egy nagy átmérőjű szennyvízgyűjtő csatorna húzódik, emellett a képviselők számára épült egy mélygarázs is.

Ennek már látható következményei vannak: az Erzsébet-torony északnyugat felé 0,26 fokkal megdőlt, és ez bizonyos távolságról szabad szemmel is észlelhető. Statikusok szerint mindazonáltal ez a folyamat még hosszú évtizedekig nem ad okot aggodalomra.