Hongkong felfüggesztette az utazási káoszt okozó Covid-repülési tilalmat

Forrás: turizmus.com

 2022. július 07. 14:47

Hongkong új vezetője, John Lee felfüggesztette azt a rendszert, amely megtiltotta a légitársaságoknak, hogy további járatokat indítsanak, ha korábban koronavírusos utasokat szállítottak. A döntéssel felcsillantotta a reményt arra, hogy tovább enyhülnek a szigorú utazási korlátozások.

Csütörtöktől kezdve további intézkedésig megszűnik a járatfelfüggesztési szabály – közölte a kormány közleményében. A korlátozás lényege az volt, hogy amennyiben egy járat érkezésekor legalább öt utas, vagy az utasok legalább öt százaléka (attól függően melyik szám magasabb) pozitívra tesztel érkezéskor, a légitársaság adott útvonalon, ugyanarról a repülőtérről érkező járatai öt napig nem szállhatnak le Hongkongban – számolt be róla a Bloomberg.

A város egy erősebb tesztelési rendszerre fog áttérni, amely Lee szerint hatékonyabban szűri majd ki a koronavírus eseteket, mint a repülési tilalom. Az új kormányzó július 1-jén lépett hivatalba és első intézkedései alapján lassan a teljes nyitás felé halad, amit azonban össze kell hangolnia Peking zéró toleranciára törekedő vírusellenes politikájával.

Csütörtöktől kezdve további intézkedésig megszűnik a koronavírus terjedése ellen bevezetett járatfelfüggesztési szabály Hongkongban

Fotó: 123rf.com

Nyilatkozatában elmondta, hogy "a megelőzés és az ellenőrzés terén a lehető legnagyobb hatást kell elérni minimális költséggel." Egyes tanácsadók szerint további lazítás várható a közeljövőben Hongkongban.Ez a város egyik legtöbbet kritizált korlátozása volt, amely idén mintegy 100 járat felfüggesztését okozta és nagyfokú káosszal járt, főleg azon utasok számára, akiknek karanténszállodába kellett vonulniuk és plusz teszteket kellett elvégezniük, hogy beutazhassanak Hongkongba.A hétnapos szállodai karantén követelménye egyelőre megmarad, bár valószínűleg hamarosan ezt az időtartamot is csökkenthetik – sajtóhírek szerint öt napra, melyet két nap otthoni tartózkodás követ majd. A város emellett megköveteli, hogy az érkezők az érkezés utáni harmadik napon újabb PCR-tesztet végezzenek. Az indulás előtti teszttel együtt az utazóknak jelenleg így 14 nap alatt 6 PCR-tesztet kell elvégezniük.

Az új kormányzó azt is elmondta, hogy kormánya együttműködik a kínai tisztviselőkkel, hogy bevezethessék a karanténmentes utazást Hongkongból a kontinentális Kínába utazók számára. A helyi média korábban arról számolt be, hogy egy zárt rendszer bevezetését fontolgatják, amely megkönnyítené a belépést az üzleti utazók számára.