Sérült magyar turistát mentettek a horvát hegyimentők (frissítve)

Forrás: MTI

 2023. szeptember 15. 11:53 / Utoljára frissítve: 2023. szeptember 15. 17:05

A közép-dalmáciai horvát hegyimentő szolgálatnak (HGSS) csütörtökön ki kellett mentenie egy sérült turistát a Biokovo-hegységben; a sérültről először olyan közlések jelentek meg, hogy magyar állampolgár, de később ezt hivatalosan cáfolták.

A hegyimentő szolgálat csütörtök délután kapott bejelentést arról, hogy "egy fiatal magyar állampolgár" eltévedt a Biokovo-hegységben, és megsérült – írta az Index horvát hírportál a HGSS közösségi oldalára hivatkozva. A konzuli osztály hivatalosan is megkereste a HGSS makarskai kirendeltségét, ahol cáfolták a hírt, de nem közölték, hogy a turista milyen illetőségű.

A helyszínre Splitből és Makarskából kiérkező szolgálat munkatársai megtalálták a könnyebben sérült férfit egy rendkívül nehezen megközelíthető terepen, egy sziklafolyóson.

Az akcióban 15 hegyimentő vett részt. A kihívásokkal teli és veszélyes körülmények miatt a mentőcsapat egy része Biokovón éjszakázott, reggel pedig további erők érkeztek a terepre. A sérült férfi biztonságos leszállításhoz 550 méteres magasságkülönbséget kellett leküzdeniük.

 

A túrázó megfelelő felszerelés nélkül, papucsban indult útnak. A HGSS ezért ismételten felhívta a figyelmet, hogy a látogatók legyenek óvatosak, viseljenek megfelelő felszerelést, és tájékozódjanak az aktuális körülményekről, mielőtt elindulnának a hegyekbe. A biztonság az első – írták közösségi oldalukon.

Nyitókép: HGSS/Facebook