A Ciarán miatt városokat öntött el a víz a horvát tengerparton

Forrás: MTI

 2023. november 04. 10:49

Dalmácia- és Isztria-szerte megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar nyomán, és több várost is elöntött a víz – írta a Jutarnji List című horvát napilap szombaton.

Sibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki pénteken.

Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott. A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bracon, Visen és Korculán is problémákat okozott.

Mivel Split térségben száz kilométeres sebességgel fújt a Dalmáciában jugo néven ismert, a Földközi-tengerről induló, kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat.

A tomboló vihar az Isztriai-félszigeten is nagy károkat okozott

Fotó: 123rf.com

A Kvarner-öbölben a vihar nagy károkat okozott Abbáziában (Opatija). A helyi média jelentése szerint a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

A horvát hidrometeorológiai intézet a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte a szombatra vonatkozó előrejelzését.