Horvátország a legbiztonságosabb úti cél a mediterrán térségben

Forrás: turizmus.com

 2021. július 23. 16:22

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a mediterrán nyaralócélpontokat összehasonlítva jelenleg Horvátországban a legkedvezőbb a járványügyi helyzet – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviselete.

A tájékoztatásban idézik az ECDC adatait, e szerint Horvátországban a jelenlegi átlagos 14 napos átfertőzöttségi arány 100 ezer lakosra vetítve 33,7, ami azt jelenti, hogy mediterrán térségben jelenleg Horvátország a legbiztonságosabb járványügyi szempontból.

A horvát tengerpart teljes hosszában mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ország tengermelléki régiója visszatérjen a zöld kategóriába, míg Horvátország teljes kontinentális része továbbra is a zöld zónában van – hangsúlyozza a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A nemzeti válságstáb további, a gyülekezési feltételekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket vezet be, melyek a fertőzés terjedésének lehetőségét hivatottak csökkenteni.A jelenleg Horvátországban nyaraló közel 860 ezer turistából 740 ezer a külföldi vendég, s ez is azt bizonyítja, hogy az országot a külföldiek is biztonságos és jól felkészült turisztikai célpontnak tekintik – írják a közleményben. A legtöbb vendég jelenleg Isztria, Kvarner, valamint Split-Dalmát és Zadar megyékben tartózkodik, míg a legnagyobb népszerűségnek örvendő úti célok Rovinj, Vir, Poreč, Medulin és Umag.

Primošten, az egyik kedvelt turisztikai célpont

Fotó: 123rf.com

A turizmusban dolgozók mintegy 70 százalékát már beoltották, míg az ideérkező turisták, amennyiben igénylik, akár Horvátországban is beoltathatják magukat, a helyi lakosság számára kijelölt oltóhelyeken.

Jelenleg mintegy 350 plusz tesztelési pontot állítottak be Horvátország-szerte.

Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter elégedett a szezon eddigi eredményeivel és reményét fejezte ki, hogy a nyarat sikerül ebben az ütemben végigvinni. "Az év elejétől jó eredményeket könyvelhetünk el a turisztikai forgalomban, ami közel 50 százalékkal haladja meg az elmúlt év azonos időszakában mért számokat. Eddig mintegy 4,5 millió turista több mint 23 millió vendégéjszakát töltött el nálunk, ami az előző év azonos időszakához képest plusz 1,2 millió vendégszámot és közel 7 millió vendégéjszakával többet jelent" – mondta a miniszter.

Nikolina Brnjac ezeket az  eredményeket  turisztikai év megfelelő előkészítésének, illetve azoknak az intézkedéseknek is tulajdonítja, amelyekkel "sikerült Horvátországot biztonságos  úti célként pozicionálni."

 

A Kvarner-öböl és az Isztria a magyarok favoritja

Az idén eddig több mint 172 ezer magyar turista 880 ezernél is több vendégéjszakát töltött el Horvátországban, ami az előző év azonos időszakához képest 90%-os növekedés.A legtöbb vendégéjszakát a földrajzilag legközelebbi megyékben (Kvarner és Isztria) regisztrálták, majd Split-Dalmát és Zadar megye következik. A legtöbb magyar vendégéjszakát Vir, Rovinj és Crikvenica településeken realizálták, s míg a szálláshelyek típusát tekintve a magyarok leginkább magánszállást vesznek igénybe (az összes vendégéjszakák 45%-a), a legnagyobb növekedést a szállodákban (+150%) és a kempingekben (+ 115%) mérték.

A legtöbb magyar vendégéjszakát idén Vir, Rovinj (képünkön) és Crikvenica településeken regisztrálták

Fotó: 123rf.com

Egyre több magyar választja a hajós turizmust és a hajókon történő tartózkodást, a turizmus eme formája szintén nagyobb növekedést mutat, mint a magánszállások vendégéjszakái. A magyar turisták átlagosan 5 napot töltenek el Horvátországban.

Habár a magyar turisták többsége (75%) egyénileg utazik, az utazási irodákkal utazók által eltöltött vendégéjszakák száma mutat nagyobb növekedést, ami azt jelenti, hogy idén több turista választotta az utazási irodák által szervezett utakat, mint tavaly.