Horvátország az Erzsébet-utalványhoz hasonló üdülési csekkel mentené meg belföldi turizmusát

Forrás: MTI

 2016. április 27. 15:42

A horvát kormány a magyar szociális üdültetési rendszert tanulmányozná, és az Erzsébet-utalványhoz hasonló üdülési csekkel „mentené meg” a szárazföldi turizmust – írta a Poslovni Dnevnik horvát napilap.

Anton Kliman turisztikai miniszter a lapnak úgy nyilatkozott, céljuk, hogy felélesszék a belföldi turizmust: „Mondhatunk, amit akarunk, de nem várható, hogy több tízezer külföldi turista látogat majd el Horvátország szárazföldi területeire, ezért ki kell dogoznunk egy olyan rendszert, amely a hazai turistákat erre ösztönzi majd.”

Hasonló modellre van példa Franciaországban, Németországban és Ausztriában is, amelyet a belföldi fogyasztás növelésére hoztak létre. Horvátország ugyanakkor a magyar modellt fogja megvizsgálni, amellyel Magyarország négy év alatt 40 százalékkal emelte belföldi turizmusa forgalmát. Anton Kliman bejelentette, hogy nemsokára munkatársaival Budapestre utazik.

Horvátországban a munkáltatók egy része eddig üdülési pénzt fizetett alkalmazottainak. A miniszter szerint az új rendszer attól jobb, hogy azoknak a munkaadóknak, amelyek üdülési utalványt adnak dolgozóiknak, a kifizetett összeggel csökkenthető a jövedelemadó, és az utalványt csak turisztikai célokra lehet majd felhasználni.

A munkáltatótól kapott kártyákkal a horvát munkavállalóknak a szállás 25-30 százalékát, az éttermi fogyasztás 10 százalékát, a wellness és a hasonló szolgáltatások 10 százalékát kell kifizetniük saját erőből.