Oltási bizonyítvánnyal szabadon utazhatunk Horvátországba

Forrás: MTI

 2021. március 27. 18:55

Horvátország április 1-jétől felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy voltak már fertőzöttek. A turisztikai miniszter pedig azt jelentette be, hogy májusban megkezdődhet a turisztikai dolgozók koronavírus elleni oltása.

Annak lehetőségét is fontolgatják, hogy az Európai Unióban forgalmazott antigén gyorstesztek eredményét is elfogadják. A határt eddig – néhány kivétellel – csak negatív PCR-teszttel lehetett átlépni. Gyerekeknek hétéves korig nem lesz szükségük semmilyen igazolásra – mondta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a koronavírus-válságstáb vezetője.

A szigorításokkal kapcsolatban megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a húsvéti ünnepekre országos szinten nem hoznak újabb korlátozásokat. Ugyanakkor – mint mondta – a megyék saját területükön dönthetnek szigorúbb intézkedésekről.

A jelenlegi járványügyi intézkedések március 31-ig vannak hatályban.

A horvát turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy pünkösd után beindulhat az előszezon

Fotó: 123rf.com

A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján jelenleg 15 ezer turistát tartanak számon az országban, ebből nyolcezer külföldi állampolgár.

A turisztikai dolgozók májusban kezdődő oltásával kapcsolatosan Nikolina Brnjac turisztikai miniszter szombaton elmondta: először a pincéreket, szakácsokat és recepciósokat oltják be, összesen 70 ezer embert egy hónap alatt. Az oltópontokat azokban a szállodákban alakítják ki, amelyeket már az influenza elleni oltások beadásánál is bevontak.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki.

Turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy az idén május 23-ra eső pünkösd után beindulhat az előszezon, amelyet egy erős július és augusztus követhet, és talán a tavalyinál valamivel jobb utószezon.