A horvát autópályákon jövőre már digitálisan kell megfizetni az útdíjat

Forrás: turizmus.com

 2024. július 04. 16:51

A horvát autópályákon gyakran megesik, hogy a nyári hőségben órákat kell tölteni a dugóban a fizetőkapuk előtt. Mindez hamarosan megváltozhat, ugyanis déli szomszédunknál 2025-ben bevezetik a digitális útdíjfizető rendszert.

Az új rendszer a tervek szerint különösen a nyaralási szezonban jelentősen csökkenti majd a torlódásokat az utakon, mivel optimalizálja a forgalom áramlását, minimalizálja a megállási és várakozási időt, nem mellékesen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, és ezzel a környezetet is védi.

Az úthasználati díjat jelenleg készpénzben vagy kártyával kell megfizetni a fizetőkapuknál. Ez nagyobb forgalom esetén dugókat okoz, mivel óránként csak mintegy 300 jármű áthaladása biztosított. A jövőben ez a szám akár 3000-re is emelkedhet.

Díjfizető kapuk Horvátországban

Fotó: 123rf.com

A személygépkocsival közlekedők jövőre választhatnak az e-matrica és az elektronikus útdíjfizető doboz (ENC-készülék) között. Az e-matrica csak a legfeljebb három méter magas és 3,5 tonnánál kisebb súlyú járművek számára lesz engedélyezett, a többi járműnek ENC-készüléket kell használnia, és azt előre meg is kell vásárolnia, hogy az útdíj pontos elszámolása biztosított legyen.

Az egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi távolságalapú útdíjat kiváltó e-matrica átalánydíjas lesz-e – írja a Reisereporter.

A horvát autópályákon július 1-jével ismét bevezették a nyári tarifát, emiatt szeptember 30-ig tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak.