Horvátország és Szlovénia is enyhít a korlátozásokon

Forrás: MTI

 2021. február 11. 16:26

Horvátország és Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon – közölte a két ország kormánya.

Horvátországban szigorú járványügyi intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek, valamint engedélyezik a kávézók számára italok árusítását elvitelre – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a kabinet ülését követően.

Az intézkedések március 1-jéig lesznek érvényben, a vállalkozók pedig februárra megkapják az állami támogatásokat. Azon vállalkozók számára, akik a járványügyi intézkedések miatt legalább 14 napig nem nyithatnak ki egy adott hónapban, az állam kifizeti a dolgozók minimálbérét, valamint az üzletek bérleti díjának egy részét is támogatja.
Horvátországban az utóbbi 24 órában 376 új fertőzöttet azonosítottak, kórházban 1029 beteget ápolnak. Egy nap alatt 25 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményei.

 

Szlovénia: oltási igazolással elkerülhető a karantén

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 1385-tel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a koronavírusos betegek közül 828-an vannak kórházban. Az utóbbi 24 órában tíz beteg hunyt el.

A szlovén kormány közlése szerint az országban csökkent a napi koronavírus-fertőzöttségi esetszám és a kórházban kezelt betegek számának átlaga, a mutatók pedig elérték azt a határt, amely alapján a kabinet ismét enyhíthet a járványügyi intézkedéseken.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint – amennyiben heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma – az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is megkezdődhet a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. További szolgáltatások és üzletek nyithatnak meg, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig lesz megengedve. Feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat is.

Szlovén határ

Szombattól a PCR-teszt kiváltható oltási igazolással is a határátlépésnél

Fotó: 123rf.com

A kormány lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a munkavállalók kiválthassák az egy hétnél nem régebbi PCR- vagy antigén tesztet oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen. Ugyanezen igazolásokkal karantén nélkül be is lehet utazni Szlovéniába.

Az új határátlépési szabályozás szombattól, a többi enyhítés hétfőtől lép érvénybe. A kormány eltörölte azt a rendeletét is, mely szerint egyes szolgáltatásokat csak azok vehetnek igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén teszttel.