A magyarok 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban tavaly

Forrás: turizmus.com

 2022. január 13. 14:28

Horvátország 77 százalékkal több látogatót fogadott 2021-ben, mint 2020-ban, de még ezzel sem sikerült elérni a 2019-es vendégforgalmat. Magyarország a 6. legfontosabb küldőpiaca a horvát turizmusnak – derül ki a Horvát Idegenforgalmi Közösség évértékelőjéből.

A kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyeken generált turistaforgalmat, valamint a tengeri charterhajókat is magában foglaló eVisitor rendszer adatai szerint 2021-ben Horvátországban 13,8 millió turistát és 84,1 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 2020-hoz képest 77 százalékkal több látogatót és 55 százalékkal több vendégéjszakát jelent. A külföldi turisták 71,9 millió, míg a belföldi turisták 12,3 millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban. Ezekkel a számokkal tavaly a 2019-ben megvalósult vendégszám 67 százalékát, illetve a vendégéjszakák 77 százalékát sikerült elérni.

A legtöbb turistaéjszakát Isztria (23,5 millió), Split-Dalmácia (15,5 millió) és Primorje-Gorski Kotar megyében (15,3 millió) könyvelhették el, ezeket követi Zadar megye (12,7 millió vendégéjszaka), Šibenik-Knin megye (5,9 millió) és Dubrovnik-Neretva megye (5,4 millió). A legtöbb látogatót Zágráb (638 ezer turista), Rovinj (549 ezer), Dubrovnik (543 ezer), Split (529 ezer) és Poreč (431 ezer érkezés) fogadta.

A küldőpiacok tekintetében tavaly a legtöbb turista Németországból (2,9 millió), Szlovéniából (1,2 millió), Ausztriából (1,1 millió) és Lengyelországból (1 millió) érkezett Horvátországba.

 

Magyarország a 6. legfontosabb küldőpiac

A magyar turisták is hagyományosan a legjelentősebb horvátországi vendégek közé tartoznak – tavaly több mint 450 ezren (2020-hez képest +103 százalék) 2,5 millió vendégéjszakát (+90 százalék) töltöttek el a szomszédos országban. Ezzel Magyarország a 6. helyet foglalja el a legnagyobb számú külföldi turistát és vendégéjszakát generáló piacok ranglistáján. Tavaly az alábbi települések voltak a magyarok kedvenc úti céljai: Crikvenica, Rovinj, Vir, Porec, Zadar, Opatija, Medulin, Rab, Krk, Makarska.Horvátországban a magyar vendégek 50 százaléka választott magánszállást, 20 százalékuk a szállodai elhelyezést preferálta, míg 10 százalékuk kempingezett.

A magyarok egyik kedvenc úti célja Porec

Fotó: Horvát Idegenforgalmi Közösség

A magyarok 25 százaléka utazási irodán keresztül szervezte utazását, míg 75 százalékuk egyénileg indult útnak.

 

Fókuszban a fenntartható turizmus

„Horvátország 2021-ben egy biztonságos és felelősségteljes úti célként tudta magát pozicionálni, amit az ide látogató turistáik is felismertek" – értékelte a tavalyi évet Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter.  A horvát turizmus új stratégiai irányát kiemelendő a minisztérium a fenntartható turizmussal foglalkozó átfogó internetes portált indít horvát és angol nyelven.Ez a fontos dokumentumokról, finanszírozási forrásokról, projektekről, fenntarthatósági gyakorlatokról és az ökotanúsításról, az idekapcsolódó képzésekről, szemináriumokról, konferenciákról és rendezvényekről, valamint a fenntartható turizmushoz kapcsolódó akciókról nyújt tájékoztatást. Az új platformon mindenki számára elérhetőek lesznek a fenntartható turizmus indikátorai – tájékoztatott a miniszter.

"A második járványév áll mögöttünk, amelyben Horvátország minden kihívás ellenére a Földközi-tengeri térség legjobb turisztikai eredményét érte el" – fűzte hozzá Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal igazgatója, aki szerint ez az eredmény a turisztikai dolgozók odaadó és színvonalas munkáját dicséri. Beszélt arról is, hogy a horvát turizmus nagy optimizmussal vág neki az idei évnek, tervük a 2019-es rekordforgalom 90 százalékának teljesítése. Horvátország idén is várja a magyar vendégeket, nemcsak nyaralni, hanem olyan nagy rendezvényekre is, mint a spliti Ultra Fesztivál és a zágrábi In Music Fesztivál, vagy az egyik legrangosabb triatlon versenynek tartott Ironman 70.3, amelyet idén először rendeznek meg Horvátországban, Porečben.