A horvát tengerpart két hét alatt lekörözte Olaszországot a magyaroknál

Forrás: turizmus.com

 2024. június 19. 11:18

A tavaszt ugyan Olaszország nyerte a magyar utazóknál, de a nyár beköszöntével Horvátország már két hét alatt átvette a vezetést – derül ki a Bank360-nál kötött utasbiztosítások adataiból. A külföldi utak hosszabb lettek júniustól, és több az autós utazó.

A nyár első két hetében Horvátország volt a legnépszerűbb úticél a külföldre utazók között. A szerződők 16 százaléka választotta Horvátországot, és ezzel már megelőzte Olaszországot, amely a tavaszi hónapok egyértelmű győztese volt. A két nyári favoritot Görögország követi, Spanyolország feljött a negyedik helyre, a téli kedvenc Ausztria pedig az ötödik. Az utasbiztosítást kötők között a legnépszerűbb nem európai ország, akárcsak tavasszal, most is Egyiptom lett – derül ki a Bank360.hu oldalán megkötött online utasbiztosítások adataiból.

Az első negyedévben még Ausztria volt a befutó, emellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az is kiderült, hogy az előző évhez képest az egy- és többnapos utazások száma is emelkedett, illetve jelentősen nagyobb összegeket is hagytunk külföldön az utazásaink során.

 

A biztosítások többségét már tengerparti nyaralásra kötötték meg

Míg tavasszal az utazás célja a legtöbb esetben a városnézés volt (59 százalék választotta ezt a lehetőséget), addig június első felében a szerződők  57 százaléka már tengerparti nyaraláshoz keresett magának biztosítást, ami a tavaszi 20 százalékhoz képest nagy ugrás. A városnézők aránya ezzel arányosan visszaesett, június első felében már csak 37 százalék választott ehhez megfelelő biztosítást. Üzleti útra átlagosan 10 százalék kötött szerződést, 2 százalék pedig kifejezetten azért szerződött tavasszal és nyáron is, mert valamilyen extrém sportot tervezett külföldön.

Népszerű a horvát tengerpart a magyarok körében

Fotó: 123rf.com

 

A nyár első heteiben utasbiztosítással utazók 57 százaléka repülővel indult útnak, 30 százalék pedig autóval vágott neki a nyaralásnak. Tavasszal még többen repültek, de a horvát utak gyarapodásával automatikusan nő az autósok aránya. 13 százalék egyéb módot választott az utazásra, például busszal vagy vonattal indult el, és voltak szép számmal motorosok is.

 

Tavasszal rövidebb időre utazunk, mint nyaranta

Tavasszal egy utazás hossza átlagosan 6,2 nap volt a nyáron megszokott 7-8 nappal szemben, és ez már a júniusi eredményeknél is megmutatkozott: a nyár első két hetének szerződéseiben ugyanis átlagosan 7,2 napos volt a nyaralás egy nyaralás. A tavaly tavaszi időszakhoz képest abban nem volt változás, hogy a legtöbben, összesen 39 százalék négy vagy öt napra kötött biztosítást, június elején viszont a legtöbben 8 napos úttal számoltak a szerződéskötésnél.