Idén még több magyar vakációzik az Adrián, 11 százalékos áremelkedés mellett

Forrás: turizmus.com

 2024. április 22. 12:23

Az előfoglalások alapján több magyar vakációzik Horvátországban, mint tavaly, a Szallas.hu szakértői 18 százalékos növekedést látnak jelenleg.

A tavaly április közepéig megtett előfoglalásokhoz képest idén április közepén 18 százalékos növekedés látszott a Horvátországba szóló foglalások darabszámát illetően a Szallas.hu-nál. A megtett foglalások alapján, a bruttó közvetített szobaárbevételből és a vendégéjszakák számából meghatározva az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár Horvátországban 13 602 forint, ami 11 százalékos átlagos árnövekedést jelent tavalyhoz képest.

„Apartmanok esetén az átlagár fejenként és éjszakánként 11 180, hotelben pedig 34 290 forint" – mondta el Molnár Tímea, a foglalási oldal Horvátországért és Ausztriáért felelős menedzsere. A kereslet mozgatja az árakat is: júliusban a legdrágább (14 120 Ft) egy éjszaka átlagára egy főnek, de nem sokkal olcsóbb az augusztus sem (13 800 Ft). Ezzel szemben májusban, júniusban és szeptemberben 11 300–12 650 forint közötti az átlagár.

A legtöbben júliusban (42%) és augusztusban (39%) nyaralnak a horvát Adrián. Bár még mindig messze vezet a főszezon, nő az érdeklődés az elő-és utószezon iránt is, hiszen mellettük szól, hogy kedvezőbbek az árak és nincs annyi turista. A májusi foglalások 32 százalékkal, a szeptemberiek 19 százalékkal, a júniusi foglalások 12 százalékkal nőttek a tavaly ugyanezen időszakban beérkezett foglalásokhoz képest.

 

Hol várható a legtöbb magyar vendég?

„Foglalási adataink alapján a Kvarner-öböl, valamint Dalmácia Zadar és Split régiója a legkedveltebb” – mondta Molnár Tímea. Az eddig beérkezett foglalások alapján a legkeresettebb települések a magyarok körében Vir, Crikvenica, Medulin, Starigrad és Zadar.

A Szallas.hu adatai szerint az eddig beérkezett foglalások eltolódtak az apartmanok irányába: a 2024-es szezonra szóló foglalások 78 százaléka esetében választották ezt a szállástípust.

Az összes foglalást tekintve csak minden tizedik foglaláshoz kértek félpanziót, reggelit 5 százalék választott, all inclusive ellátást pedig csupán egy százalék igényelt. A legtöbben (27%) 7 éjszakára foglaltak, 20-20% azoknak az aránya, akik 5-6 éjre, 13 százalék körüli pedig azoké, akik 4 éjszakára maradnak.

Horvátország mind a párok, mind a családok számára vonzó úti cél idén is: csaknem minden harmadik foglalás 4 főre szól, minden ötödik pedig 2 főre.

A foglalási oldal online felmérést végzett a horvátországi nyaralási trendekre irányulóan. A kutatásban 1028 fő vett részt, akik közül 11,5 százalék egy nyaralást tervez idén, amit a horvátoknál tölt el. Emellett 9,5 százalék azoknak az aránya, akik az Adrián és belföldön is vakációznak 2024-ben.

A magyarok egyik legkedveltebb horvátországi úti célja Crikvenica lehet idén

Fotó: 123rf.com

A Szallas.hu-n leadott előfoglalások darabszáma alapján a magyarok legkedveltebb horvát úti céljai:

  1. Vir
  2. Crikvenica
  3. Medulin
  4. Starigrad
  5. Zadar
  6. Bibinje
  7. Makarska
  8. Njivice
  9. Selce
  10. Vodice