Idén még több magyar választja Horvátországot, mint 2019-ben – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. július 31. 16:18

Tíz százalékkal emelkedett a turisták száma idén Horvátországban, és a magyar vendégek száma is kiemelkedő. A tengerparti ország kedveltségének okairól Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség munkatársa beszélt a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

A friss statisztikai adatok szerint az idei évben, január elejétől július végéig 10,5 millió turista látogatott Horvátországba, akik 50,3 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ez a vendégek számában 10, a vendégéjszakák számában pedig 5 százalékos növekedést jelent az előző év forgalmához képest. Júliusban 3,7 millió turistát és 23 millió vendégéjszakát regisztráltak, a szakemberek jó folytatásban és kifejezetten erős szezonban bíznak.

A magyar vendégforgalom alakulása is kedvező Horvátország számára: a turisztikai rekordévként elkönyvelt 2019-hez képest idén 15 százalékkal több magyar turista érkezett az országba, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 16 százalékkal emelkedett.

A műsorban a vendégszámok mellett az árakról is szó esett. „A valóság közel sem olyan dráma, mint azt egyes médiumok leírják" – hangsúlyozta Horváth Mira. Egyes termékek és szolgáltatások ára valóban emelkedett, másoké viszont a tavalyi szinten maradt. A tengerpart szépségét és szolgáltatások minőségét meg kell fizetni, számításba kell venni az inflációt, valamint az euróra való áttérés hatását az áringadozásra – mutatott rá. A tájékoztatás és összehasonlíthatóság kedvéért az árakat jelenleg kunában és euróban is kiírják, fizetni természetesen csak euróban lehet.

Az utazás egyszerűbb, mint az elmúlt években, hiszen a határellenőrzés január elsejével megszűnt, a népszerű úti célokra való utazás ideje érezhetően csökkent. További pozitívum, hogy az útdíjak nem változtak és az üzemanyagok ára is nagyjából ugyanannyi maradt, mint tavaly – taglalták a műsorban.

A beszélgetésben a június végén bevezetett Explore Croatia új mobilalkalmazról is szó esett, mely nem csak utazási útvonal tervezésére alkalmas, több száz úti cél, természeti kincsek és kulturális látnivalók felfedezését is segíti hasznos információkkal.

Egyre többen fedezik fel Horvátország déli régióinak szépségét

Fotó: 123rf.com

A magyarok által kedvelt úti célok listáját vizsgálva egyértelműen kiderül, hogy még mindig a földrajzilag legközelebb eső régiók, az Isztria és a Kvarner a legkedveltebbek.A legtöbb magyar Crikvenica, Rovinj, Vir, Porec és Opatia környékére látogat, ugyanakkor egyre több magyar turista kalandozik délebbre, Split-Dalmácia megyébe is. Mind többen fedezik fel, hogy minél délebbre mennek, annál autentikusabb élményben lehet részük.

A szálláshelytípusokat vizsgálva évről-évre ugyanannak a tendenciának lehetünk tanúi. Az ide érkező magyarok 50 százaléka magánszálláshelyen száll meg, szállodát 25 százalékuk, kempinget 15 százalékuk választ – erről is szó esett a podcastban, melyet teljes egészében itt tudnak meghallgatni.