Horvátország továbbra is védettségi igazolványt kér a beutazáshoz

Forrás: MTI

 2022. április 02. 21:51

Horvátországban április 15-ig meghosszabbították a beutazási korlátozásokat, így továbbra is védettségi igazolásra van szükség a határátlépéshez – közölte a válságstáb pénteken honlapján.

Azok, akik rendelkeznek digitális uniós védettségi igazolással, korlátozások nélkül léphetik át a határt.

A horvát hatóságok megkülönböztetés nélkül elfogadják az Európai Unióban és a WHO által engedélyezett összes oltóanyagtípust. A szabad határátlépéshez teljes beoltottságra van szükség: a második vakcina felvételétől legfeljebb kilenc hónap telhet el, három vakcina esetén nincs korlátozás. A gyógyultsági igazolás nem lehet régebbi 180 napnál.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 24 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Április 15-ig meghosszabbították a beutazási korlátozásokat Horvátországban

Fotó: 123rf.com

A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 311 026-an kaptak védőoltást, közülük 2 238 332-en már a második adagot is beadatták maguknak.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: fel akarják gyorsítani az oltási kampányt, mégpedig úgy, hogy azok számára, akik be vannak oltva, ősztől csökkentik a betegbiztosítás összegét. "A kormány pénzügyi ösztönzést fontolgat minden teljesen beoltott személy számára, aki felveszi a harmadik oltást, beleértve minden további adagot is. Mégpedig úgy, hogy bizonyos egészségbiztosítási juttatásokat kínál" – mondta a miniszter.