Horvátországba már egy oltással is be lehet utazni

Forrás: MTi/turizmus.com

 2021. június 02. 17:01

Szerdától már a koronavírus elleni egy oltással is be lehet utazni Horvátországba – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a kabinet ülésén.

A Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot.

Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvételétől pedig 14 napnak kell eltelnie.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Horvátország és Magyarország kétoldalú megállapodást kötöttek egymás oltási igazolásainak kölcsönös elismeréséről, s a horvátok az összes vakcinatípust elfogadják a belépésnél. A magyar beutazónak a beutazáshoz csupán fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Továbbá akik rendelkeznek európai digitális igazolvánnyal, hogy felgyorsítsák a határátlépést, feltölthetik adataikat az Enter Croatia honlapra. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

Makarska festői tengerpartja. Mindent megtesznek a turisták visszacsábítására

Fotó: 123rf.com

Horvátország számára nagyon fontos volt, hogy az elsők között vezesse be a digitális igazolás rendszerét – mondta Bozinovic. "Ezzel azt az üzenetet küldtük az európai uniós állampolgárok számára, hogy amennyiben saját országaik biztosítják számukra a digitális igazolást, az idő, amelyet a határon kell tölteniük, nagyon rövid lesz, és gyorsan át tudnak haladni rajta" – húzta alá a tárcavezető.

Horvátországon kívül eddig Bulgária, Csehország, Dánia, Lengyelország, Németország és Görögország kezdte meg június elsejétől a digitális igazolvány kiállítását, de a miniszter szerint Ausztria és néhány más ország is felkészült már a kiadásukra.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig mintegy 1,3 millió ember kapott védőoltást, közülük 509 ezernek már a második adag vakcinát is beadták.

 

Idén nyáron is torlódásokra kell számítani a határon

A koronavírus-járványtól függetlenül idén nyáron is jelentős turistaforgalomra kell számítaniuk hétvégenként a Horvátországba utazóknak vagy onnan érkezőknek – hívta fel a figyelmet szerdán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK). Különösen a horvátországi turnusváltások idején, vagyis péntektől hétfőig a letenyei határátkelőhelyeken alakulhat ki jelentős várakozási idő. A várakozások elkerülése érdekében alternatív útvonalként javasolja a rendőrség az Isztria irányába tartóknak, hogy az M7-es, majd M70-es autópályán, Szlovénián keresztül utazzanak. Horvátország déli részére nemzetközi személyforgalomban az M6-os autópályán, az udvari határátkelőhelyen keresztüli utazást ajánlják, de a magyar állampolgárok a barcsi közúti határátkelőt is igénybe vehetik.

Akik Letenyén keresztül igyekeznek Horvátországba vagy onnan haza, az autópályán lévő határátkelő helyett személyforgalomban, a gyorsabb határátlépés érdekében választhatják a közeli közúti határátkelőhelyet is.

Az Adriai-tengerre igyekvők körében legnépszerűbb két letenyei határátkelőt 2020-ban összesen 2,033 millió vették igénybe – köztük 454 ezer magyar állampolgár –, míg a koronavírus-járvány előtti évben, 2019-ben még 5,531 millió volt az átlépők száma, közülük csaknem 1,474 millió volt magyar.