Horvátország egy évre kiterjesztette a védettségi igazolványok érvényességét

Forrás: MTI

 2021. október 01. 10:21

A horvát válságstáb 270 napról egy évre kiterjesztette a védettségi igazolványok érvényességét, egyúttal további két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket.

Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

A védettségi igazolásokra a határátlépésnél is vonatkozik az egy év lejárati idő, beleértve a keleti vakcinákat is.

Hétfőtől ugyanakkor szigorítások is várhatók. Mindenki számára kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi és szociális intézményekben. Oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel nemcsak a dolgozóknak kell rendelkezniük, hanem a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

A védettségi igazolásokra a határátlépésnél is vonatkozik az egy év lejárati idő

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt 24 órában 1710 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban, a vírus okozta betegségben tizenketten haltak meg. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 817 444-en kaptak védőoltást – a jogosultak 44,7, a felnőtt lakosság 53,7 százaléka –, közülük 1 705 090-en már a második adagot is felvették.