Már most látszik, hogy a tavalyinál is több magyar utazhat idén Horvátországba

Forrás: turizmus.com

 2024. május 14. 18:14

Horvátország turizmusa ígéretesen kezdte az évet. Az első négy hónapban jelentős növekedés mutatkozott a magyar látogatók, a magyar vendégéjszakák, és ezen belül a szállodai vendégéjszakák számában is.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség kedden tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját, amelyen néhány adatot is megosztottak a jelenlévőkkel.

Az első négy hónapban a Magyarországról érkező turisták száma 40 ezer fő volt, ami 9%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. A magyar vendégéjszakák száma is kiemelkedően magas volt, 122 ezer, ami 18%-os növekedést mutat. Mindezek mellett pedig a szállodákban eltöltött éjszakák száma kiemelkedő növekedést mutatva, 33%-kal emelkedett.

Régiók szempontjából a legvonzóbbak a magyar turisták számára továbbra is a Kvarner övezet, Isztria és Zadar környéke. Kiemelendő, hogy a Kvarner térség a legtöbb vendégéjszakát regisztrálta, így idén is jelentős előnnyel indul az első helyért. A legnépszerűbb úti célok között szerepelnek olyan ikonikus helyszínek, mint Opatija, Zágráb, Ičići, Zadar, Rovinj, Poreč, a Plitvicei-tavak, Crikvenica, Fiume és Umag.

Az ország fenntartható turizmusa terén tett erőfeszítéseket is érdemes hangsúlyozni. Az idei év első napján hatályba lépett idegenforgalmi törvény a felelősségek többszintű elosztásával próbálja a fenntarthatóság, az ökológiai tudatosság felé terelni a turizmus fejlesztését. Ennek értelmében a helyi önkormányzatok és regionális turisztikai testületek új szerepet kapnak a fenntartható turizmus fejlesztésében.

Az új törvény lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy korlátozzák a vendéglátó létesítmények számát és típusát, valamint más intézkedéseket vezessenek be a túlturizmus hatékony kezelése érdekében. A desztinációk korlátozhatják a városba szervezett érkezések számát vagy a városnézés ütemét annak érdekében, hogy tehermentesítsék az egyes attrakciókat, és ökológiai hozzájárulást is bevezethetnek. A törvény felhatalmazza a városokat és településeket, hogy irányítsák területük idegenforgalmi fejlesztését, beleértve az új szálláshelyek, éttermek és bárok nyitásának korlátozását is.

Jelentős emelkedés várható a Horvátországba látogató magyarok számában ebben az évben

Fotó: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Az előremutatónak számító törvényt az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO), valamint az Európai Bizottság is pozitívan értékelte.

A tervezett új szállodanyitások is hozzájárulnak a horvát turizmus további fejlődéséhez. 2024-ben számos új szálloda nyitja meg kapuit, köztük a Hotel Hyatt Regency Zadar Maraska, a Hotel Pullman Zagreb, a Keight Hotel Opatija, a Curio Collection by Hilton és a Riva's Hotels & Resorts, Ićići.

„Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy továbbra is fenntartható és magas színvonalú utazási élményt nyújtsunk minden látogatónak. A fenntarthatóság és a minőség iránti elkötelezettségünk segít abban, hogy Horvátország továbbra is kiemelkedő turisztikai célpont maradjon a világ számára” – mondta Herceg Ivana, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója.