Horvátországban is tüntettek a korlátozások megszüntetéséért

Forrás: MTI

 2021. február 03. 16:31

Horvátország nem enyhít a járványügyi korlátozásokon, emiatt pedig több ezer vállalkozó tüntetett szerdán Zágráb főtérén – közölte a HRT közszolgálati televízió.

A horvát fővárosban több ezer vendéglátóhely és edzőterem tulajdonosa tüntetett az egyenlő elbírálásért. Horvátországban ugyanis többek között nyitva tarthatnak az üzletek, a bevásárlóközpontok, a mozik, a múzeumok, a szállodák és hétfőtől az uszodák is. November vége óta azonban zárva vannak az edzőtermek, a kávézók, az éttermek, utóbbiak csak elvitelre készíthetnek ételt.

A demonstrációt szervező Glas egyesület szerint a járványügyi intézkedések diszkriminatívak egyes vállalkozókra nézve. Az összegyűltek nagyobb állami támogatást, továbbá a nem adó jellegű járulékok megszüntetését és Tomislav Coric gazdasági és fejlesztési miniszter távozását is követelték.

Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az egészség áll az első helyen, nem szabad türelmetlennek lenni és rossz döntéseket hozni. "Mindannyian tudjuk, mi történhet rövid idő alatt, ha sietünk" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy figyelembe kell venni az új kihívásokat, mint az új vírusvariáns és az oltási nehézségek.

zagrab_123rf

Több ezer vendéglátóhely és edzőterem tulajdonosa tüntetett az egyenlő elbírálásért Zágrábban

Fotó: 123rf.com

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátországba eddig 106 400 oltóanyag érkezett, 20 000 dózissal kevesebb a vártnál. Százezer lakosra vetítve 1,96 ampulla, a korábban tervezett 4 helyett – húzta alá.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 730 új fertőzöttet azonosítottak, és egy nap alatt 17 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe.