Horvátországi nyaraláshoz is kell utasbiztosítás

Forrás: turizmus.com

 2019. július 26. 11:36

Közel van és biztonságos vidék, mégis hasznos, ha kötünk utasbiztosítást egy horvátországi nyaralás előtt.

A KSH adatai szerint 2017-ben a több napra útnak induló hazai turisták legnépszerűbb úti célja Ausztria után Horvátország volt. Tavaly 599 ezer hazánkfia összesen majdnem 3 millió éjszakát töltött el Horvátországban.

Az UNION Biztosító tavaly júliusi adatai szerint statisztikailag a Horvátországba autóval utazó, vízparton nyaraló, 18 és 45 év közötti életkorú turisták voltak kénytelenek a legtöbbször igénybe venni a biztosításukat utazásuk során.

A biztosító blogján összegyűjtötte, milyen váratlan horvátországi események esetén nyújthat segítséget az utasbiztosítás.

Ügyfeleiket tavaly legtöbbször Horvátországban érte utol a baj, ahonnan leggyakrabban betegség miatt hívták fel segítségért a biztosítót.

Ha gyomorrontás, hányás vagy hasmenés miatt kell ellátni valakit, ilyen esetekben tavaly a bajba jutottakat átlagosan 36 ezer forintért látták el a helyi orvosok.

Egy idilli szigeten is érhet bárkit baleset, olyankor jó, ha van utasbiztosítása

Fotó: pixabay

Gyakoriak a kisebb-nagyobb balesetek is: 10-ből 3 pórul járt ügyfél a strandon vagy a vízben szerezte sérülését. Egy utasbiztosítás fedezheti a baleset vagy a betegség miatt felmerülő, akár 2000 kunás (azaz majdnem 90 ezer forintos) kórházi önrész, valamint a vizitdíj és a kórházi napidíj összegét.

Szükség esetén akár a magánkórházi ellátást, de a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árát is. Ha baleset történik, a biztosítás fizetheti a mentés költségeit és a vizes sportok következtében felmerülő ellátást is. Ha a házikedvencünk lesz beteg, akkor is jól jöhet az utasbiztosítás.

Az egészségi panaszok után a segítségnyújtás második leggyakoribb oka a jármű műszaki mentése: az autóval kapcsolatos problémák leginkább a Horvátországba utazókkal fordulnak elő. Egyre többen kötnek olyan utasbiztosítást, amelyik műszaki hiba esetén a helyszíni javítástól a vontatáson/szállításon át, az autóbérlésig állja helyettünk a költségeket.

Egy baleset vagy betegség miatt előfordulhat, hogy meghiúsul a várt nyaralás. Ilyenkor az előre kifizetett szállás és a turisztikai programok árát is elbukhatjuk. Ám az úgynevezett élménybiztosítás visszatéríti egy szervezett városnézés, a múzeumi belépők vagy egy 1 napos hajóút díját, ha előbb kell hazajönni, vagy el sem utazunk.

Szerencsére Horvátországban kiváló a közbiztonság, de ki vigyáz a mobilra, fényképezőre, tabletre, egyéb kütyüre, amíg mi úszkálunk a tengerben?

Ha a nyaraláson kárt okozunk más tulajdonában, akkor emiatt kártérítési kötelezettségünk keletkezhet. A számlát ilyenkor az fizeti, aki a kárt okozta, egy megfelelő utasbiztosítással viszont a biztosítónk. (X)