Hosszabb útlevél-ellenőrzést, késéseket hozna a no-deal Brexit

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 03. 17:15

Utasonként 90 másodperccel nőhet a biztonsági átvilágítás ideje a reptereken a megállapodás nélküli Brexit esetén, és több órás késések lehetnek.

Meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság végül megállapodás nélkül lép ki október végén az Európai Unióból – jelentette ki kedden Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője.

Milyen hatással lenne ez a forgatókönyv az Egyesült Királyságot érintő, nem épp elhanyagolható méretű turizmusra? Röviden összefoglalva: a káosz garantált.

Legalábbis erre a következtetésre jutott a forbes.hu. Az üzleti magazin szerint biztos, hogy az EU-s állampolgárokra vonatkozó szabad mozgás jogát azonnali hatállyal felfüggesztik, de mivel az új rendszer pontos részletei egyelőre nem ismertek, ezért az első napokban szinte garantált a káosz.

A légitársaságok növelhetik áraikat kemény Brexit esetén

Fotó: unsplash.com

Hosszabb sorokra kell számítani az útlevelek ellenőrzésénél; nem csak a brit reptereken, hiszen az EU a briteket harmadik állambeliekként fogja kezelni.

Ez utasonként 90 másodperccel hosszabb procedúrát jelent majd, ami többórás késéseket is eredményezhet.

Matt Dunne, a Healing Holidays nevű utazási iroda vezetője optimistább. „A turizmus mind az Egyesült Királyságban, mint Európában nagy üzlet, ahol óriási pénzek mozognak. Mindkét fél abban érdekelt, hogy ez folytatódjon ” – mondta.

Néhány szakértő szerint a légitársaságok növelhetik áraikat no-deal esetén.

A britek kilépése az EU Single European Sky nevű kezdeményezéséből kihatással lehet a légi forgalom irányítására, jelentősen befolyásolva ezzel a repterek kifutópályáinak kapacitását.

A légitársaságok már most készülődnek: a Ryanair már létrehozta brit leányvállalatát, és a brit Easyjet is megtelepedett a kontinensen. A brit kormány közben arra biztatja a szigetországba utazni kívánókat, hogy nyugodtan vásároljanak repjegyet október 31. utáni időponttal is.