Hová utaznak idén a svédek?

Forrás: turizmus.com

 2016. május 31. 10:48

A kedvenc úti célok népszerűségi TOP 10-je, mint valamiféle lakmuszpapír, híven tükrözi az elmúlt hónapok politikai konfliktusait és a terrorcselekményeket.

A Vagabond online svéd turisztikai újság listáját – kissé meglepő módon - Szardínia vezeti, és a többi úti cél egyike sem lépi át Európa határát, Párizs sem szerepel rajta. Szardíniát Szicília követi, majd jő Mallorca, amely klasszikus skandináv desztináció, sokan hónapokat töltenek ott és több ezren apartman tulajdonosok.

 

Lisszabon, Milánó és Firenze következnek ezután, mint kedvelt mediterrán célpontok. Görögország rosszabbul szerepel, mint régebben, de Krétával még jelen van.

Berlin népszerűsége különösen a fiatalok körében vitathatatlan. A horvát tengerpartokat Dubrovnik képviseli. Csak ezután következik Róma.

Az arab országok és Törökország a tízes listán sehol, és a francia vagy a belga főváros sem szerepel a kedvencek között. Ez nem azt jelenti, hogy ne utaznának oda skandinávok, de erősen meggondolják, hogy ezeket a célpontokat válasszák.

A lista mindazonáltal csupán tendenciát jelez, és egyfajta átlagot. A svéd fiatalok, akik még nem jártak Görögországban – bár ilyen kevés van, hiszen a szülőkkel együtt már gyermekkorukban megismerkednek a meleg görög tengerrel – például még gyakrabban keresik fel Hellászt, rövid nyári bulizós vakációra, mint a felnőttek.

A Svédországban élő több százezer külföldi származású állampolgár pedig, ha teheti, nyáron keresi fel eredeti hazáját.