Hozzánk jönnek feleségül

Szerző: Németh Andrea

 2014. május 13. 13:57

Kis odafigyeléssel újabb ígéretes réspiacot szólíthat meg Magyarország: világszerte hódít az esküvőturizmus, mely nálunk eddig méltatlanul a háttérbe szorult. Pedig az adottságaink kiválóak, az ár-érték arány és a szolgáltatások színvonala bármelyik konkurens országéval versenyképes.

Gyakran hallani arról, hogy itthonról valamilyen külföldi egzotikus helyszínre utaznak a fiatalok házasságot kötni, arra viszont eddig nagyon kevesen specializálódtak, hogy külföldi, vagy netán olyan vegyes párokat utaztassanak ebből a célból Magyarországra, amelyiknek az egyik tagja magyar. Ezt a piaci rést szeretné kihasználni a tavaly alapított Waldorf-Wedding (www.hungarianweddings.com), a Waldorf-Holding tagja, amely a nemzetközi trendek feltérképezésére idén már első alkalommal saját standdal, társkiállítókkal vett részt a londoni National Wedding Show-n.

(Fotó: Sás Benedek)

 

Lakodalom Waldorf módra

A Waldorf-Catering az elmúlt 5-6 évben mintegy 200 esküvőben vállalt szerepet, és tavaly úgy döntöttek, erre a célra külön üzletágat alapítanak. Ehhez a szakma két, nagy tapasztalattal rendelkező, díjnyertes esküvőszervezőjét kérték fel. Megrendelőik eleinte olyan vegyes nemzetiségű párokból kerültek ki, amelyiknek az egyik tagja magyar, viszont az is gyakori, hogy a párok földrajzi elhelyezkedése miatt választják éppen hazánkat, mert nagyjából félúton található a két fél szülőhazája között, vagy mindkét helyről könnyű a megközelíthetősége. De olyan fiatalok is visszatértek, akik valami miatt kötődnek a magyar fővároshoz, például itt volt a lánykérés.

A csupa tűzrőlpattant fiatal hölgyből álló kis csapat – Kulcsár Ildikó, Losonczi Viktória és Varga-Kovács Tímea – az esküvő teljes lebonyolítását vállalja az utazás és a transzferek megszervezésétől a dekoráción át a fotósig és a cateringig. Folyamatosan veszik fel a kapcsolatot a külföldi esküvőszervező cégekkel, erre a londoni vásár is kiváló lehetőséget nyújtott, de az ír és a brit piac mellett nyitnának Észak-Európa felé is.

 

A pénz nem akadály

De milyen is egy tipikus esküvőturista? Sokat költ, többedmagával utazik, magas kategóriájú szálláshelyeket választ, ahol jellemzően legalább 3 vagy 4 éjszakát eltölt – vagyis összességében a konferenciaturistával „rokon". A szállás és az egész ceremónia, illetve a vacsora elegáns, színvonalas – és persze költséges – meséli Varga-Kovács Tímea vezető esküvőszervező. Emellett a megrendelő előszeretettel iktat be sok pluszprogramot is (fürdő, kirándulások, borkóstoló stb.), hiszen a családtagoknak, rokonoknak és barátoknak valahogyan el kell ütniük az időt, amíg az ifjú pár a nagy napra készül.

Az esküvő – lévén kiemelkedő esemény két ember életében – valóban hatalmas pénzeket mozgat meg, amit ilyenkor senki nem sajnál. Pláne akkor, ha van is mit a tejbe aprítani, és a brit, ír piacon – melyek például a Waldorf-Wedding elsődleges célpontjainak számítanak – bizony előszeretettel kerítenek nagy feneket a házasságkötésnek.

Mint Varga-Kovács Tímea elmondta: ezek a külföldi esküvők jellemzően 100-110 fő körüli létszámúak, s ha figyelembe vesszük, hogy egy személyre a ceremónia és az egy éjszaka szállás alsó hangon is 100 ezer forintra rúg, talán a kétkedőket sem kell tovább győzködni az üzletágban rejlő lehetőségekről.

 

Imázsépítő üzletág

A londoni szakkiállításon a Waldorf-Wedding munkatársai személyesen is meggyőződhettek arról, hogy nemzetközi szinten milyen elképesztően népszerű és jól jövedelmező üzletágról is van szó. Mint mondják, olyannyira van benne fantázia, hogy az esküvőszervezőkön, fotósokon, divattervezőkön, helyszíngazdákon túl sok ország vagy régió saját nemzeti turisztikai standdal is képviseltette magát, és vaskos esküvői katalógussal jelent meg. Így tett például Malajzia, a karibi térség, Málta, Toszkána vagy Ciprus is.

(Fotó: Dégi Attila)

A környező országok is felfigyeltek már a területben rejlő lehetőségekre, viszont ilyen szempontból jó a pillanat, mert jelentős energiákat még egyik sem fektetett bele. Ráadásul, mivel az egyik fő versenytársként emlegetett Prágát sokkal inkább a legény- és leánybúcsúkkal kezdik azonosítani, az esküvőturizmus arra is kiváló lehet, hogy Budapest képén kicsit változtassunk, és az egyébként szintén vonzó romkocsmás bulifőváros arca mellé egy kifinomultabb, stílusos, trendi, romantikus imázst is kapjon.

 


 

Érvek Magyarország mellett és ellen

Magyarország jó eséllyel száll ringbe az esküvőpiacon, akik bennünket választanak helyszínként, a visszajelzések alapján szinte mindig elégedetten utaznak haza. Sokszor meghosszabbítják az itt-tartózkodást, vagy visszatérnek később. Mivel a „hagyományos" külföldi esküvői helyszínek, Ciprus, Spanyolország, kezdenek elcsépeltté válni, jellemzően új és érdekes országokat keresnek. Az is mellettünk szól, hogy ami például egy brit vidéki kastélyban nagyobbacska vagyonba kerül, az nálunk elérhető áron, jó minőségben megvalósítható. Szépek a helyszínek, és ideális a klíma.

A legkeresettebb általában Budapest és környéke, de szívesen utaznának vidékre is a házasulandók, a távolság nem akadály. Az viszont már sokkal inkább, hogy az adott helyszínen gyakran nincs megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshely, vagy nincs elég program.

Az is hátrány, hogy a magyar szabályok meglehetősen bonyolultak és szigorúak a házasságkötésekre vonatkozóan, a szükséges papírokat például csak hiteles fordításban magyarul, és kizárólag személyesen adhatják be, ezért a pároknak legalább kétszer ide kell utazniuk, ha nem a szimbolikus házasságkötést választják – a procedúra 2-3 hónapot vesz igénybe.