HungaroControl: sikeres teszt

Forrás: MTI

 2018. március 06. 14:44

Sikeres volt a helyszíntől független online légiforgalmi irányító rendszer tesztelése - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

A közlemény szerint a magyar légiforgalmi irányítók Németországból koordinálták egy valós idejű szimuláció alatt a budapesti, a pápai és a debreceni repülőtér forgalmát. A teszt bizonyította, hogy sikeres volt az Egységes Európai Égbolt kezdeményezés keretében létrehozott SESAR (Single European Sky ATM research) 2020 kutatás-fejlesztési projekt, megmutatta, hogy egy légiforgalmi irányító képes helyszíntől függetlenül akár több repülőtér forgalmát is biztonságosan koordinálni.
A szimuláció a németországi Braunschweigben, a DLR Légiforgalmi Validációs Központban zajlott az osztrák Frequentis AG, illetve a német Selex GmbH technológiájával, a HungaroControl szakértőinek bevonásával.

A debreceni repülőtér

A tesztelés alatt egy integrált "multi-irányítótorony" gyűjtötte össze és egyesítette a három magyar repülőtér releváns információit, amelyek az irányítótorony kilátásához hasonlóan nagyméretű monitorokon jelentek meg. A hangkommunikációs, a vizualizációs, illetve az elektronikus repülés-nyilvántartó rendszerek integrációja lehetővé tette a repülőterek egyértelmű azonosítását és a forgalom tervezését.