Hurghadai buszbaleset: életjáradékot ítélt meg a bíróság

Forrás: turizmus.com

 2018. június 28. 11:31

A 2011. novemberében bekövetkezett hurghadai buszbaleset két maradandó sérüléseket szenvedett áldozatának ítélt meg életjáradékot a bíróság.

A TV2 Tények című műsora számolt be arról a bírósági tárgyalásról, amelyet a 2011-es, 11 halálos áldozattal, továbbá 27 súlyos sérülttel járó hurghadai buszbaleset károsultjainak egy csoportja indított az utazásszervező ellen. A mostani ítélet szerint az iroda köteles 23 millió forintos életjáradékot fizetni egy család két fiának, akik súlyos, maradandó sérüléseket szenvedtek a balesetben. Ősszel a per folytatódik más károsultak kártérítési igényéről.

A Tények műsora az alábbi linken tekinthető meg:

Az ügyről megkérdeztük jogi szakértőnket, dr. Salamon Andrást, aki elmondta, hogy jogászok számára nem volt meglepetés a Best Reisen egyiptomi buszbalesete ügyében tegnap meghozott elsőfokú, az utazási irodát kártérítésre, pontosabban járadék megfizetésére kötelező ítélet.

Ugyan a tragédia idején hatályos 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet lehetővé tette, hogy az utazásszervező a részvételi díj kétszeresében korlátozza a kártérítési felelősségét, azonban a Polgári Törvénykönyv és a rendelet alapjául szolgáló 90/314/EGK irányelv is egyértelműen kimondja, hogy a korlátozás nem alkalmazható az életet, testi épséget, egészséget megkárosító károkozáskor.

E jogszabályok, illetve a Kúriának a Best Reisen perben a jogalap tekintetében 2016-ban meghozott ítélete alapján várható volt, hogy a bíróság kártérítésre kötelezi az utazásszervezőt. A többi károsult biztos lehet abban, hogy számukra is kedvező ítéletet fog hozni a bíróság. A kártérítés összegének megállapítása bírói mérlegelés kérdése.

Ez azt jelenti, hogy a bíróság a rendelkezésére álló iratok, bizonyítékok alapján mérlegeli, hogy a keresetlevélben meghatározott összeg nagysága megalapozott-e, bizonyított-e, és így állapítja meg a kártérítési összeget, amely a követeltnél kevesebb is lehet.

Az egyik bíróság ítélete nem kötelezi a másik, hasonló ügyben eljáró bíróságot, ezért elképzelhető, hogy a további Best Reisen károsultak a mostani ítéletben meghatározott összegnél kevesebbet vagy többet fognak kapni.

A per a Best Reisen ellen indult, őt marasztalta el a bíróság, így az utazási iroda köteles a kártérítést, illetve a járadékot megfizetni – ha van még vagyona, vagy van olyan biztosítása, esetleg kezese amely, illetve aki helytáll a Best kötelezettségéért. Ha nincs, akkor elég nehéz, vagy esetleg lehetetlen lesz az ítélet végrehajtása - tette hozzá Salamon András.

A busz sofőrje 90-nel száguldott bele körforgalomba, ez okozta a balesetet

Fotó: MTI / Kovács Tamás