Húsvétkor sztrájkok várhatók a portugál repülőtereken

Forrás: turizmus.com

 2022. április 06. 13:41

Lisszabon, Porto, Faro, Funchal és Beja repülőtereinek földi kiszolgáló személyzete készül beszüntetni a munkát április 15. és 17. között.

A portugál polgári légiközlekedési dolgozók szakszervezete, a Sintac sztrájkot jelentett be a Portway repülőtéri kiszolgáló társaságnak az április 15. és 17. közötti időszakra – írja a theportugalnews.com.

A Portway Lisszabon, Porto, Faro, Funchal és Beja repülőterén felel a földi kiszolgálásért.

A szakszervezet szerint a munkabeszüntetésnek három oka van. Egyrészt a munkaadó nem tartja magát sem a szabadság idejére járó összegek kifizetésére, sem a karrierfejlesztésekre vonatkozó megállapodásokhoz. Másrészt a vállalat bevezetett egy olyan értékelési rendszert, amelynek alapján a dolgozók 90 százaléka negatív minősítést kapott a tiltakozás legkisebb esélye nélkül, lehetetlenné téve ezzel a dolgozók előrejutását. A szakszervezet ezenkívül diszkriminációval is megvádolta a Portwayt.

A TAP Portugal gépe a lisszaboni repülőtéren

Fotó: ©urfl/123rf.com

Mivel a munkabeszüntetés bizonyára negatív hatással lesz a portugál repülőterek normál működésére, a szakszervezet készen áll arra, hogy a munkaadóval együtt megtalálja a megoldást a fenti problémákra, de nem a probléma, hanem a megoldás részese akar lenni – közölték.