Húsvétkor újraindulhatna a németországi turizmus

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. március 10. 10:59

Az ITB Berlin kiállítás megnyitóján a Német Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Norbert Fiebig elmondta, hogy szerinte húsvétkor – megfelelő feltételek esetén – újraindulhatna a németországi turizmus.

A héten kezdődött, idén virtuális keretek között megrendezett ITB Berlin turisztikai szakvásáron több 3500 kiállító vesz részt a világ 120 országából. A rendezvény fókuszában a turizmus globális újraindulása áll.

Lehetséges lenne a húsvéti ünnepekre újraindítani a turizmust Németországban, mind a belföldi, mind a kiutazások tekintetében, ehhez „csupán" egy intelligens koronavírus-tesztelési stratégia bevezetésére lenne szükség – közölte a berlini rendezvény virtuális megnyitóján Norbert Fiebig, a Német Utazási Irodák Szövetségének (DRV) elnöke.

Norbert Fiebig szerint húsvétkor már újraindulhatna a németországi turizmus

Fotó: Messe Berlin

A Baleár-szigeteken jelenleg 100 ezer lakosra 32 fertőzött jut, míg Németországban ez a szám jelenleg 60 fölött van. Mekkora veszélyt jelent akkor az, ha valaki elutazik Mallorcára? Kit kell kitől megvédeni? Vannak bőven biztonságos desztinációk. Az utazók biztonsága könnyebben garantálható egy szervezett csomagtúrán, mint a berlini tömegközlekedési eszközökön – vélekedett a szakember.

A Statista piackutató cég kutatási igazgatója, Claudia Cramer szerint Németország, az USA és Kína lakosságának 70%-a azt tervezi, hogy utazni fog 2021-ben. A barátok és rokonok meglátogatása, a szabadtéri tevékenységek és a természeti élmények keresése lesz a legfőbb trend 2021-ben – osztotta meg tapasztalatait.

Az Euromonitor International utazási kutatásokkal foglalkozó vezetője, Caroline Bremner szerint 2-5 év alatt fog tudni teljes mértékben kilábalni a koronavírus-járvány miatti visszaesésből a turisztikai iparág. Véleménye szerint 2021-ben a turizmus forgalma 20-40%-kal maradhat el a 2019. évitől globálisan. Gyors vakcinációval már 2022-re helyreállhat a korábbi turistaforgalom, de ha lassú lesz az oltások beadása, akkor akár öt évet is igénybe vehet mindez.

Amint azt korábban többen is jelezték, egyre fontosabbak lesznek a turizmusban a fenntarthatósági szempontok, az Euromonitor ezért dolgozta ki az Utazás Fenntarthatósági Indexét, amely az egyes úti célok fenntarthatósági erőfeszítéseit rangsorolja. Az első felmérés eredményeként Svédország került a lista élére.

Martin Ecknig az ITB Berlin ünnepélyes megnyitóján

Fotó: Messe Berlin

Martin Ecknig, a Messe Berlin vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy több mint 3500 kiállító vesz részt az idei ITB-n 120 ország képviseletében, amelyet 800 újságíró és blogger is követ a virtuális térben.

A péntekig tartó szakmai eseménnyel párhuzamosan megrendezik a Berlin Travel Festival című nagyközönségi eseményt is, amelynek résztvevői ez évi nyaralásaikhoz kaphatnak ötleteket a kiállításon. Ecknig szerint ugyanakkor egy virtuális kiállítás soha nem tudja teljes mértékben helyettesíteni a fizikai találkozásokat, ezért 2022-ben várhatóan hibrid formában kerül sor majd a következő ITB-re.