Húsz százalék körüli növekedést vár idén a Wizz Air

Forrás: MTI

 2018. november 03. 11:37

A következő tíz évben a mostani háromszorosára nő a Wizz Air Váradi József vezérigazgató szerint.

Nehéz nyáron vagyunk túl, a körülmények nem voltak kedvezőek. Rengeteg probléma volt a légi irányításban, a repülőterek telítve voltak. Sokkal több volt a járattörlés, mint bármikor korábban. A problémák oka Váradi József, a Wizz Air alapító tulajdonosa és vezérigazgatója szerint az, hogy folyamatosan nő a repülés teljesítménye Európában. 2018-ban 6 százalékos lesz a növekedés, és ez megviselte az európai légiközlekedési infrastruktúrát.

Szükség van a repülőterek fejlesztésére, és az elavult légiirányítás alapstruktúráinak átgondolására. Kialakult egy globális pilótahiány is, ami megváltoztatta a keresleti-kínálati viszonyokat. A növekedés.hu portának adott interjúban a Wizz Air vezetője leszögezte: a hagyományos légitársaságok sokkal több járatot törölnek, mint a diszkontok. „Mi a járataink 99,9 százalékát teljesítjük. Ezzel szemben a hagyományos légitársaságoknál tízszer ekkorák a járattörlési arányok. Óriási tévhit, hogy mi sok járatot törölnénk” –fogalmazott Váradi József. Arra a kérdésre, hogy miért kellett ismét fizetőssé tenni a normál méretű kézipoggyászt, a cégvezető elmondta: iparági problémáról van szó, és olyan megoldást kellett találni, amellyel nem kerül fel több poggyász a fedélzetre, mint amennyi elfér.

Több iparági probléma vár megoldásra

Fotó: Wikipédia

Arra a felvetésre, hogy a budapesti reptéren tényleg több-e a lopás, mint máshol, Váradi József azt válaszolta: „Igen. Komoly problémái vannak a Budapest Airportnak, de hozzáteszem, ez világszerte okoz gondokat. De ezen kívül a Budapest Airport operációs szinten nem egy rosszul működő reptér.” A cégvezető szerint a diszkont ágazat folyamatosan növekedni fog. Arra a kérdésre, hogy miként látja a Wizz Air jövőjét, Váradi József úgy válaszolt: „A következő tíz évben megháromszorozzuk magunkat. Jelenleg 105 repülőgépünk van, kevesebb mint 10 éven belül a flottánk háromszáz repülőre növekszik. Most elviszünk 35 millió utast egy évben, ugyanilyen időtávban 100 milliót fogunk. Négyezer alkalmazottunk van jelenleg, 10 év múlva tízezer lesz. Mióta a Wizz Air van, minden évben növekedtünk. A mi üzleti modellünk annyira hatékony, hogy folyamatos növekedésre képes, legyen jó vagy rosszabb idő az iparágban.”

Kapcsolódó cikkek

Megszűnik a Wizz Tours

2018. október 03.