Húszból közel egy Tripadvisor-értékelés volt hamis tavaly

Forrás: turizmus.com

 2023. április 17. 13:30

Tavaly a Tripadvisorhoz beérkezett értékelések közel öt százaléka volt hamis vagy szándékosan félrevezető az utazási tanácsadó platform most kiadott jelentése szerint.

A Tripadvisor a múlt héten adta ki sorrendben harmadik, a 2022-es évről szóló átláthatósági jelentését, amely több mint 73 millió értékelés és vélemény elemzésén alapszik.

Az utazási tanácsadó platform legutóbb a 2020. évről adott ki hasonló jelentést. A cég adatai szerint tavaly 2020-hoz képest 20 százalékkal összesen 30,2 millióra nőtt az értékelések száma a platformon. A weboldalra 1,3 millió új vállalkozás került fel, ezáltal az üzleti listák száma az év végére 11,1 milliót tett ki, ami 16 százalékkal több, mint 2020-ban. Öt újonnan listázott vállalkozásból kettő Európában található, míg az új ázsiai és észak-amerikai cégek részesedése egyenként mintegy 23 százalék.

Tavaly az üzlettulajdonosok több mint 10 millió értékelésre reagáltak, míg a közösség tagjai több mint 940 ezer kérdést tettek fel, ill. válaszoltak meg. A Tripadvisor közössége közel 600 olyan véleményt is közzétett 2022-ben, amely utazás vagy étkezés során történt, súlyos biztonsági incidensről számolt be.

A vállalat adatai szerint tavaly a beérkezett értékelések közül több mint 1,3 millió volt hamis, ill. megtévesztő, ez 4,4 százalékos aránynak felel meg. A javuló felismerési és moderálási folyamatoknak köszönhetően ezeknek 72 százalékát ismerte fel és távolította el a platform még a közzététel előtt. 2020-ban a hamis és megtévesztő értékeléseknek még csak 67 százalékát sikerült felderíteniük.

Húszból nem egészen egy Tripadvisor-értékelés bizonyult hamisnak 2022-ben a cég jelentése szerint

Fotó: 123rf.com

A hamis értékelések mellett összesen 24 521 olyan értékelést távolítottak el, amelyek fizetett értékelő cégekhez voltak köthetők. Ezek az értékelések jóval kisebb arányt képviselnek, mégis jelentős mértékben képesek hozzájárulni a fogyasztók bizalomvesztéséhez. Az ilyen értékelések majdnem fele mindössze hat országból – India, Oroszország, Egyesült Államok, Törökország, Olaszország és Vietnám – származott.

Az értékelési szabályokat megsértő vállalkozások ellen többféle módon lép fel a cég, ezek közé tartoznak a tartalmi letiltások, a rangsorolási büntetések és – a legsúlyosabb esetekben – a piros figyelmeztető jelzés elhelyezése. 2022-ben rangsorolási büntetést több mint 33 ezer, piros figyelmeztető jelzést 341 alkalommal alkalmaztak.