Hűvös helyek Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2015. július 09. 11:42

Az osztrák fővárosban számos olyan hely van, ahova elmenekülhetnek a turisták a nagy forróság elől. Lehet hűsölni jegesmedvékkel, templomokban és kazamatákban, de a város csatornarendszerében is.

A wien.orf.at segítségével összeszedtük azokat a helyeket, ahova a turisták elbújhatnak kicsit a forróság elől. És közben még szórakozhatnak is.

A Schönbrunni Állatkertben 2014 tavaszán nyitott meg az új jegesmedve-kifutó, amely nemcsak a lakóinak kínál kellemes környezetet, de a látogatóknak is. Amíg a jegesmedvék a hideg vízben lubickolnak, addig a Polardomban a látogatók üdítő hőviszonyok között ismerkedhetnek az Arktisz és az Antarktisz élővilágával, valamint a klímavédelem fontosságával.

 

Szintén jó választás a forró napokra a „3. Mann Tour", amely az angol krimihős, Harry Lime világán, a bécsi csatornarendszeren kalauzolja végig a résztvevőket. A műfaj szerelmeseinek nemcsak kötelező program a túra, de 45 percnyi felüdülés is a 23 fokban.

Gyakorlott városlátogatók számára nem újdonság, hogy a templomok is jó menedéket jelentenek a hőség elől. Bécsben ebből a szempontból az Augustinerkirche és a Michaelerkirche a jó választás, mert itt csak 24 fok uralkodik, szemben a Stephansdom, a Karlskirche és a Kirche Maria am Gestade 28 fokos melegével. Aki a borzongástól sem riad vissza, annak érdemes beneveznie a Stephansdom katakombáit vagy a Michaelergruftot bemutató vezetésekre.

 

Nemcsak a hőség, de a város zaja elől is elmenekülhet kicsit, aki a budapesti Gozsdu Udvarhoz hasonló Raimundhof felfedezésére indul. A Ferdinand Raimund színészről elnevezett udvar a Mariahilferstrasse 45. számnál kezdődik, és a Windmühlgasséra ér ki. A lépcsőházak és belső udvarok láncolatából álló Raimundhof hangulatos kávéházakat, lokálokat és elegáns boltokat rejt.

A sportos kedvű látogatók jó, ha tudják, hogy 2012 óta nyáron is lehet korcsolyázni az osztrák fővárosban. A Stadthalléban júniustól október 20-ig, kedd délutánonként lehet róni a köröket a jégen.

 

Mivel a hőségben fontos a bőséges folyadékbevitel, a bécsi vízmű, a Wiener Wasser ismét kihelyezte a város forgalmas pontjaira a nyolc mobil ivókútját, ahol ingyen olthatják szomjukat a városlakók és a turisták. A 2008-as foci Eb-ről már jól ismert kutak a Rathausplatzon, a Grabenen, a Heldenplatzon, a Pratersternnél és a Museumsquartierral szemben ontják a friss, hűsítő forrásvizet, amely az Alpokból érkezik az osztrák fővárosba. Bécsben egyébként összesen 900 ivókút van, amelyek könnyedén megtalálhatók a város digitális térképe www.wien.gv.at/stadtplan segítségével.