IATA: A csomagok okozzák a legtöbb problémát

Forrás: MTI

 2019. október 16. 08:43

Az utasok szerint a csomagkezelési folyamatokat kell a leginkább fejleszteni a légi közlekedésben, ezenkívül az országba beléptetés és az utasbiztonsági ellenőrzés minősége is kifogásolható.

Pierre Charbonneau, a IATA utasélményért felelős vezetője a szervezet varsói, Global Airport and Passenger Symposium elnevezésű, háromnapos szakmai konferenciáján számolt be a 2019-es kutatás eredményeiről.

A mintegy 11 ezer utas körében végzett felmérés adatai szerint a megkérdezettek 75 százaléka inkább elégedett volt a szolgáltatás színvonalával, és úgy gondolta, hogy a repülőjegy foglalásának folyamatát leszámítva minden területen javult a repülőterek és a légitársaságok teljesítménye.

A szakember hangsúlyozta: a legfőbb probléma továbbra is az utasbiztonsági ellenőrzéssel, a határellenőrzéssel és beléptetéssel, valamint a csomagkezeléssel van, az utasok ezeket az elemeket értékelték a legrosszabbra.

Az utasok rövidítenék a csomakezelés idejét

Fotó: unsplash.com

A felmérésből kiderült, hogy az utasok között egyre népszerűbbek az okos eszközök, 51 százalék már online végzi el az utasfelvételt (tavaly arányuk 47 százalék volt), és 50 százalék  SMS helyett a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül szeretne információhoz jutni.

Kis mértékben, 1 százalékponttal nőtt tavalyhoz képest a biometrikus adatok támogatottsága. A megkérdezettek 46 százaléka szeretné, ha személyi igazolványát, útlevelét és beszállókártyáját biometrikus adattal helyettesíthetné. Pierre Charbonneau szerint elsősorban biztonsági és a magánélet védelmével kapcsolatos fenntartások miatt alacsony a technológia támogatottsága.

Az IATA felmérte azt is, hogy az utasok mennyi időt szánnának bizonyos ügyek intézésére. E szerint 80 százalék 3 percnél kevesebbet akar foglalkozni a csomag feladásával, és 10-10 percet szánna az utasbiztonsági ellenőrzésre, valamint a csomagok felvételére.

A valóság ettől messze van, ezért is kell ezekre a területekre fókuszálniuk a társaságoknak – tette hozzá Pierre Charbonneau.

A IATA azt is kiderítette, hogy az utasok 52 százaléka nem adná fel csomagját, elsősorban azért, mert nem akar várni rá az érkező repülőtéren, illetve fél a megrongálódástól, lopástól. Az utasok 47 százaléka viszont mindenképpen feladná a csomagját, ha tudja, hogy útját folyamatosan nyomon követheti.