IATA: A vártnál nehezebb első negyedév elé néz a légi közlekedés

Forrás: turizmus.com

 2022. január 13. 17:44

Novemberben ismét nőtt a légi utazások iránti kereslet a IATA legfrissebb adatai szerint, az omikron variáns megjelenése és a határzárak miatt azonban január-februárra csökkenést várnak.

Az európai légitársaságok 2021. novemberi nemzetközi forgalma 43,7%-kal alacsonyabb volt, mint 2019 novemberében – közölte a IATA. Ez azonban javulás az októberi 49,4%-os csökkenéshez mérve. A kapacitás 36,3%-kal csökkent novemberben a két évvel korábbi adatokhoz képest, a kihasználtsági mutató pedig 9,7 százalékponttal, 74,3%-ra esett vissza – ismerteti a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség friss adatait a TTG.

Globálisan a légi közlekedés iránti kereslet 2021. novemberében 47%-kal csökkent 2019 novemberéhez képest. Ez szintén javulást jelentett az októberi 48,9%-os csökkenéshez képest.

repulogep_123rf

A omikron variáns megjelenése és határzárak miatt  január-februárra csökkenést várnak a légi közlekedésben

Fotó: 123rf.com

A nemzetközi légi utazások iránti kereslet még mindig messze a 2019-es szint alatt van: a 2021. novemberi érték 60,5%-kal volt alacsonyabb a két évvel korábbi értéknél. Mindazonáltal ez szintén javulást jelentett az októberi 64,8%-os csökkenéshez képest.

Willie Walsh, a IATA főigazgatója elmondta: "A légi forgalom fellendülése novemberben is folytatódott. Sajnos a kormányok túlreagálták az omikron variáns megjelenését a hónap végén, és a határzárak, az ismét bevezetett szigorú tesztkötelezettség és a karantén – már kipróbált és sikertelen – módszereihez folyamodtak a terjedés lassítása érdekében."

Walsh figyelmeztetett, hogy ennek következményei a decemberi és januári adatokban fognak megmutatkozni. "Nem meglepő módon a decemberi és január eleji nemzetközi jegyeladások 2019-hez képest jelentősen visszaestek, ami a vártnál nehezebb első negyedévre utal" – mondta. "Ha az elmúlt 22 hónap tapasztalatai valamit megmutattak, akkor az az, hogy az utazási korlátozások bevezetése és a vírus határokon átnyúló terjedésének megakadályozása között alig, vagy egyáltalán nincs összefüggés. Ezek az intézkedések pedig súlyos terhet rónak a szektorban dolgozók megélhetésre" – hangsúlyozta.