IATA-felmérés: egyszerűbb repülőtéri ügyintézésre vágynak a légi utasok

Forrás: turizmus.com

 2022. november 07. 14:20

A kényelemre és az utazás egyszerűsítésére helyezik a hangsúlyt a légi utasok a IATA éves Global Passenger Survey jelentése szerint.

A IATA 2022-ben is elkészítette éves globális felmérését a légi utasok preferenciáiról és magatartásáról. Az idei, több mint 10 ezer utazó megkérdezésén alapuló jelentésből az derül ki, hogy napjainkban a repülőtéri és a beutazási procedúra egyszerűsítése az egyik leglényegesebb szempont.

A megkérdezettek 75 százaléka számára az úti cél megválasztása során döntő fontosságú a repülőtér közelsége, a repülőjegy árát csak 39 százalékuk tartotta ennyire lényegesnek. Nagyon fontosnak tartják az utazók azt is, hogy a tervezéssel és foglalással kapcsolatos információkat egy helyen találják meg, 82 százalékuk számára pedig az is lényeges, hogy az általa előnyben részesített módon tudjon fizetni. A megkérdezettek 18 százaléka válaszolta azt, hogy kompenzálja a repülés karbonkibocsátását, 36 százalékuk pedig azt, hogy ezt eddig azért nem tette, mert nem volt tudatában ennek a lehetőségnek.

Sokakat visszatartanak az utazástól a vízumszabályok és a szigorú beutazási feltételek. Emiatt a válaszadók 83 százaléka arra is hajlandó lenne, hogy megossza személyes adatait az adott ország hatóságaival, ha ez meggyorsítja az ügyintézést a határon. A felmérésben részt vevők 66 százaléka a vízum online beszerzését részesíti előnyben.

Habár a megkérdezettek felének vannak adatvédelmi aggályai, a válaszadók háromnegyede azt is elfogadná, ha biometrikus adatok használata váltaná ki az útlevelet vagy a beszállókártyát. A válaszadók több mint egyharmada használt már ilyen adatot utazása alatt, 88 százalékos elégedettségi rátával.

Minden eszközzel gyorsítanák a repülőtéri procedúrát az utasok a IATA felmérése szerint

Fotó: 123rf.com

A válaszadók 93 százalékának még a személyes háttérellenőrző programokban való részvétel sem lenne ellenére, csak hogy gyorsan túljussanak a biztonsági ellenőrzésen.

A légi utasok ezenkívül szeretnek lehetőleg minél több teendőt már otthon elintézni, hogy meggyorsítsák a repülőtéri folyamatokat. 44 százalékuk elsődlegesen a becsekkolást tudná le már az utazás előtt, 32 százalékuk a beutazással kapcsolatos ügyintézést, míg mások a csomagfeladást.

Az utazók örülnének annak is, ha több poggyászkezelési opció állna rendelkezésükre. 67 százalékukat érdekelné az otthoni csomagfelvétel, 73 százalékukat a táv-check-in. A megkérdezettek 80 százaléka szívesebben feladná a bőröndjét, ha lenne lehetősége szemmel tartani azt a repülés alatt. A megkérdezettek mintegy fele használt már vagy szívesen használna elektronikus GPS-nyomkövetőt.