IATA: kis mértékben növekedhet a légiáru-forgalom 2014-ben

Forrás: MTI

 2014. március 12. 16:29

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése szerint kis mértékben, 1,5-3 százalékkal emelkedhet a légiáru-forgalom, miközben a légi fuvarozó cégek haszonkulcsa változatlan maradhat.

Az IATA az MTI-hez eljuttatott elemzésében rámutatott: az üzleti élet javuló környezete és feltételei segíthetik ugyan a légi fuvarozási szektort, de a magas kerozinárak és az alacsony haszonkulcs visszavethetik a növekedést.

A szövetség előrejelzése szerint Európában 1,5, Észak-Amerikában pedig 3 százalékos bővülést érhet el a szektor. Európával kapcsolatban az IATA kiemelte: a másfél százalékos emelkedés is trendfordulót jelent az elmúlt időszak stagnáló adataihoz képest. Bár a piacok az elmúlt hónapokban növekedést mutattak, jelentős bővülésre nem számít az IATA még az ázsiai útvonalakon sem.

A légi fuvarozás iránti kereslet továbbra is a pozitív tartományban maradhat, köszönhetően az üzleti bizalomnak, amely Európában a 2011-es szintre ugrott. A kereskedelem főként Ázsiában és Amerikában emelkedett, ezt követheti az áruforgalom élénkülése.
Ezek mellett az IATA arra is számít, hogy a tavaly folyamatosan csökkenő töltöttségi mutatók emelkedésnek indulnak annak ellenére, hogy a fuvarozók várhatóan a kapacitásaikat is emelni fogják.

A légi szállítmányozók 2013 utolsó hónapjaiban nagyobb árbevételt értek el, ez szezonális hatásnak tekinthető, és csökkenhet a cégek árbevétele, a kerozinárak pedig stabilan magas szinten maradhatnak.