Az IATA az európai belépési szabályok egységesítését sürgeti

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 07. 16:46

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint az Európán belüli szabad mozgást veszélyezteti, hogy az uniós tagállamok nem harmonizálták a Covid-19 belépési szabályaikat, így azok nem világosak az utazók és vállalkozások számára.

Azzal pedig, hogy a különböző beutazási szabályok és formanyomtatványok összezavarják az utazókat, nem érjük el az egységes koronavírus igazolástól várt előnyöket a könnyebb utazás és a gazdasági fellendülés tekintetében – írja a Travel Daily News cikkében.

oltasigazolas_eu_123rf

Az IATA szerint az európai uniós országoknak a belépési szabályaikat is össze kellene hangolniuk

Fotó: 123rf.com

Az IATA kutatása jelentős különbségeket talált, hogy az EU tagállamai hogyan kezelik az beutazásokat:

 • Az EU digitális koronavírus tanúsítványát (DCC) használó államok mintegy 30%-a nem fogadja el a gyorstesztet.
 • Az államok 19%-a nem mentesíti a gyermekeket a tesztelési követelmények alól.
 • Az államok 41%-a nem engedi be az EU "fehér listáján" szereplő, nem uniós országokból érkező, de beoltott utazókat.
 • Az utasnyilvántartó űrlapokat az országok 45%-a online, míg 33%-a papíron és online is elfogadja. 11% azonban csak papíralapú nyomtatványt fogad el, további 11% pedig egyáltalán nem használ helymeghatározó űrlapot.

Rafael Schvartzman, az IATA európai regionális alelnöke szerint "alapvető fontosságú, hogy az európai államok összefogjanak a Covid-19 utazási eljárásokat illetően. Az Európai Bizottság és az államok által a DCC kidolgozásába fektetett munkát a nem összehangolt szabályozások okozta zűrzavar tönkreteszi. Hogyan utazhatnak az utasok bizalommal, ha az Európai Unión belül az egyes országokban ennyire eltérőek a szabályok? Nem lehetnek biztosak abban, hogy kell-e tesztelni a gyermekeiket utazás előtt, vagy hogy papíron, online – vagy egyáltalán nem – kell kitölteniük egy űrlapot. Ez egy európai unió. Az emberek joggal várják el, hogy az utazások kezelése egységes megközelítéssel történjen."

A DCC-vel kapcsolatos követelmények harmonizálása érdekében az IATA és más érdekelt felek is az alábbi javaslatokat tették az EU-tagállamoknak:

 • A DCC-ellenőrzést digitálisan végezzék el, még mielőtt az utasok megérkeznének a repülőtérre, ezzel is segítve a gördülékeny munkát és hogy az utasok biztosak lehessenek abban, hogy utazhatnak. Erre a gyakorlatra Németország és Spanyolország a legjobb példa.
 • Állami portál kialakítása a DCC-ellenőrzésére, megkönnyítve a nemzeti hatóságok által végzett egészségügyi adatfeldolgozást és korlátozva a légitársaságok ellenőrzését.
 • A digitális utasnyilvántartó űrlapok integrálása egy állami portálba a DCC-ellenőrzéshez, ami jelenleg az európai országok 80%-ában nem jellemző.


Ezen kívül, a IATA szerint az uniós államoknak összehangoltan kell eljárniuk az egészségügyi követelményekkel kapcsolatban is, többek között:

 • A gyorstesztek általános elfogadása a drága és szükségtelen PCR-tesztek helyett.
 • A kiskorúak általános mentessége a vizsgálati és oltási követelmények alól.
 • A határok általános megnyitása a beoltott utasok előtt, és az alacsony kockázatú országokból érkező utazók korlátozás nélküli belépése Európába (a nem beoltott utazók számára negatív teszteredmény felmutatásával).
 • Hollandia, Észtország, Szlovénia és Spanyolország élen jár e szabályok összehangolásában.

 

"Az európai nyár tapasztalatai azt mutatják, hogy egy egységes digitális tanúsítvány nem elég: a Covid-19 körüli utazási folyamatokat is harmonizálni egyszerűsíteni kell. Arra kérjük az európai államokat, mielőbb rendezzék a jelenlegi zűrzavart, hogy ezzel is nagyobb biztonságot adjanak az utazások tervezésekor" – zárta szavait Schvartzman.