Iberia: napi járat Budapestről

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. április 27. 12:09

Egy autentikus budapesti spanyol tapasbárban mutatta be kínálatát a minap az utazási irodák képviselőinek az Iberia spanyol nemzeti légitársaság.

A rendezvényen, amelyet a Budapest Airport és a spanyol légitársaság szervezett, Almási Eszter, a Budapest Airport járatfejlesztési menedzsere elmondta, hogy a repülőtér forgalma folyamatosan épül vissza a koronavírus-járvány okozta visszaesés után. Idén 14 millió utasra számítanak, ami a 2019-es csúcsév 16 milliós forgalmának a 86%-át jelenti.

Mint megtudtuk, az idei nyári menetrendben 38 légitársaság és 121 úti cél érhető el Budapestről, a járvány előtti járathálózat jó része ezzel már visszaépült, egyes franciaországi városok, illetve az összes transzatlanti úti cél azonban hiányzik még a kínálatból. Ázsia felé ugyanakkor már imponáló a felhozatal, amely Szöultól Pekingen és Sanghajon át Csunkingig terjed.

Spanyolország felé is erősek a légi kapcsolatok: három légitársaság 9 várossal köti össze Budapestet. A három közül az egyik az Iberia, amely 2015. júniusa óta repül Madrid és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. A kezdeti heti három járat március végétól heti ötre bővült, a nyári menetrendtől pedig már napi összeköttetés van a két város között. Almási Eszter elmondta azt is, hogy az elmúlt évek során összesen 350 ezer utas vette igénybe a járatot, amelynek imponálóan magas, 84%-os volt az átlagot töltése. Az utazók többsége (58%) spanyol, honfitársaink aránya 17%.

Emil Delibashev a British Airways és az Iberia légitársaságok aktualitásairól beszélt

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Ezután következett az IAG csoporthoz tartozó British Airways-Iberia légitársaságokat régiónkban képviselő Emil Delibashev előadása, aki elmondta, hogy a légitársasági szövetség, amely 2019-ben 1,9 milliárd eurós rekordnyereséget könyvelt el, majd a következő két év során súlyos mínuszokat szedett össze, tavaly ismét profitot termelt. A British Airways a nyári szezonban bizonyos napokon már napi öt járatot üzemeltet Budapest és Heathrow között.

A szakember felhívta a figyelmet a kiváló átszállási lehetőségekre Londonból: New Yorkba például napi nyolc járatot kínálnak, Észak-Amerikában újdonság lesz a kínálatukban Cincinatti, de a magyar utasok Mauritiusra, Tokióba vagy Hongkongba is eljuthatnak a BA járataival. Felhívta a figyelmet az ausztráliai Sydneybe szingapúri technikai leszállással közlekedő járatra, amelyen a megújult business class szolgáltatásait is kipróbálhatják az utasok.

Az Iberia légitársasággal kapcsolatban elhangzott, hogy fiatal flottával rendelkeznek, 81 repülőgépük közül 14 a legújabb Airbus A350-es. A légitársaság rohamtempóban fejlődik, ugyanakkor a piacon tapasztalható repülőgép-hiány miatt nem képes annyi új járatot indítani, mint amennyire igény lenne. Az utasok kényelme kiemelt szerepet kap náluk, ezért például a turistaosztályon a máshol megszokottnál szélesebbek az ülések. A szakember elmondta, hogy az Iberia is elkezdi bevezetni a járatain a premium economy szolgáltatást. Kényelmes ülésekre, választható főételekkel gazdagított fedélzeti ellátásra, 2 darab feladható poggyászra és elsőbbségi beszállásra jogosultak lesznek azok az utasok, akik erre az osztályra foglalnak.

Az Iberia európai járathálózata mellett különösen Latin-Amerika országaiban erős, heti 280 járatot kínál ebbe a régióba. Azt is megtudtuk, hogy az Iberia a világ legpontosabb légitársasága: járatainak 86%-a pontosan érkezett meg 2022-ben.

Végezetül Emil Delibashev felhívta a figyelmet az utazási irodák számára fenntartott iberiagencies.com weboldalra. Az est kvízjátékkal, spanyol finomságokkal és borkóstolóval zárult.