Turizmus és digitális innováció

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 27. 18:51

Van elég tehetségünk, hogy innovatív digitális megoldásokkal mi vigyük a világ piacára a magyar turisztikai kínálatot, s ne függjünk informatikai világcégek kegyétől, s ne kényszerüljünk kiszolgáltatott szerepre.

A fenti mondat ugyan nem hangzott el, de bátorkodunk így értelmezni az MTÜ és az IBM közös sajtótájékoztatójának üzenettét.

A Turizmus Világnapja alkalmából, a budapesti Akvárium Klubban tartott tájékoztatón Bienerth Gusztáv, turizmusért felelős kormánybiztos, valamint Pongrácz Ferenc, az IBM Délkelet Európáért felelős üzletfejlesztési igazgatója jelentett be a turizmus területén jeleskedő sturtup-ok számára fontos együttműködést.

Zelnik Péter/Magyar Turisztikai Ügynökség/ felvételén Pongrácz Ferenc, az IBM Délkelet-Európáért felelős üzletfejlesztési igazgatója és Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos

Bienerth Gusztáv hangsúlyozta, hogy az ágazat versenyképességének növelése elképzelhetetlen az innovációk elősegítése nélkül. Az újszerű ötletek, fejlesztések kezdeti felkarolását az állam olyan befektetésnek tekinti, mellyel új piacokat teremt, s ezzel hozzájárul magas hozzáadott értéket előállító munkahelyek létrejöttéhez a turizmusban – mondta.

A kormánybiztos kifejtette, korábban is volt példa arra, hogy az állam igényére megvalósuló fejlesztések - pl. maga az internet, vagy a GPS rendszerek – hoztak áttörést a turizmusban is, de ma már tudatosan kell figyelni arra, hogy a digitális innováció miként szolgálhatja Magyarország versenyképességének fenntartását a globális piacon.

Pongrácz Ferenc hozzászólásában többek között elmondta, az IBM olyan kezdeményezéseket kínál a turizmust is forradalmasító hazai startupoknak, mint a Global Entrepreneur Program. Ezzel az IBM úgy nyújt támogatást világszerte a helyi innovatív közösségeknek, hogy az IBM Cloud-on keresztül mentori segítséget, fejlesztési eszközökhöz és felhőszolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosít.

A sajtótájékoztatón több, ígéretes, az IBM által felkarolt „korai fázisú vállalkozás" is bemutatkozott. Az általuk bemutatott alkalmazások kapcsán azért az IBM vezető képviselője megjegyezte, hogy sikerük nem csak a software fejlesztésen múlik majd, hanem azon is, hogy milyen gazdag tartalommal töltik fel ezeket. Nem szabad megengednünk, hogy mások, informatikai óriások tárják a világ elé azt, amit tudnak rólunk, hanem nekünk kell tartalommal megtöltenünk az újabb és újabb alkalmazásokat, platformokat.

 

Az innovatív együttgondolkodás példájaként egyúttal átadták a turistáknak az Akvárium Klub közelében elhelyezett #helloHungary multifunkcionális tájékozódási- és élménymegosztó pontot is.