Idegenvezetők Világnapja 2018

Forrás: turizmus.com

 2018. február 21. 13:32

Hivatalosan is megnyitották a február utolsó vasárnapján tartandó Idegenvezetők Világnapját és az idei turisztikai szezont a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

A rendezvényen részt vett Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Szép Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára és Dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa.

A WFTGA nemzetközi szervezet 1991 óta buszos városnézésekkel és a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja 2003-ban vette át a világnap szervezését, és azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont. Budapest és több vidéki város idegenvezetői – a világszervezet céljával azonosulva – évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget.

Az idei rendezvény is nagyon sikeresnek ígérkezik: buszos idegenvezetésre 2000 fő regisztrált, összesen 45 db busz indul. Köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama  és MB traveles buszok. Indul 2 db kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobusz is, melyre Caesar Éva a MISZ elnöke és a MEOSZ szervezte az utasokat. A hajós idegenvezetésre 960 fő regisztrált (összesen 6 hajó indul), míg a villamosos utazásokra is 960 fő a regisztráltak száma. Idén összesen 45 busz, 6 hajó és 3 villamos közlekedik a rendezvény keretein belül. Előzetesen elkelt minden hely! Csak a járműveken több mint 40 idegenvezető segít. A tematikus sétákra, speciális városnézésekre eddig közel 3600 fő regisztrált. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, melyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint 100 idegenvezető vesz részt és a megvalósításban több mint 100 partner segít. A programokat Medzay Anikó, a BKIK ITK vezetője szerkesztette és koordinálja.

Szép Zoltán, Szalai Piroska, Bán Teodóra, Dr. Osztie Zoltán

Fotó: turizmus.com

 

„A turisztikai informátorok és az idegenvezetők – a turisztika kulcsszereplői. Felkészültségük, elhivatottságuk épp olyan lényeges, mint kedvességük, mivel ők azok, akiknek tanácsain, szemén keresztül kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából" – emelte ki Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője a sajtótájékoztatón. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a BFTK – a személyes tanácsadás mellett – a mai trendnek megfelelően, szélesíti, aktív kommunikációval erősíti online eszközeit is, mellyel a turista otthonába is eljut.

Legutóbbi, a European Best Destination felkérésére indított Budapestet népszerűsítő marketing-kommunikációs kampányuk is nagy sikert aratott: az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke is a kedvező adatokat emelte ki: „A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országos vendégéjszakák számának harmadát teszi ki. Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, így talán nem meglepő, hogy a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma.” A Közalapítványt a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéséért alapította a Főváros Közgyűlése 1993-ban. A BVK ország egyetlen Európai Uniós minősített üzleti innovációs centruma. Fő tevékenységei az innovatív vállalkozásfejlesztés és a non-profit mikrofinanszírozás.

Kapcsolódó cikkek