Ideiglenes vezérigazgató a Tarom élén

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2019. március 23. 12:18

A román nemzeti légitársaság, a Tarom, hosszabb ideje küzdött pénzügyi nehézségekkel, bár eredményei az utolsó hónapokban némileg javultak.

Még tavaly menesztették menesztették a korábbi vezetőket, és a légitársaságnak hosszabb ideig nem volt sem vezér-, sem repülési igazgatója. A Román Légügyi Hatóság ezért 2019. március 21-től be akarta vonni a teljes egészében állami tulajdonban lévő vállalat repülési engedélyeit. Az utolsó pillanatban ezt sikerült elkerülni azzal, hogy 2019. március 21-i hatállyal kinevezték megbízott vezérigazgatónak Florin Susanu-t, aki már korábban is tagja volt a Tarom igazgató tanácsának, Werner Wilhelm Wolffot pedig repülési igazgatónak kinevezték.

A hosszabb krízishez a Tarom sorozatos veszteségei, valamint a kialakult kedvezőtlen piaci helyzet vezetett. A román nemzeti légitársaság országon belüli legnagyobb versenytársa a Wizz, amely rendkívül olcsó tarifával szállítja az EU-ban dolgozó román vendégmunkásokat és a családtagjaikat. Bukarestből már több mint 44 desztinációba üzemeltet járatokat. Ezen kívül a Ryanair is 19 repülőtérrel létesített már több hónapja kapcsolatot. A piac, ahol a két fapados cég osztozik, körülbelül 4,5 milliós, de a szállításba még „besegít” a Blue Air román diszkont légitársaság is, amely 57 célpontra repül.

A Taromnak nagyon komoly strukturális változtatásokat kell végrehajtania

Fotó: Wikimedia Commons

Bár az állami Tarom 2018 harmadik negyedévi bevétele a 2,8 millió utas múlt évi szállításával jelentősen megnövekedett, de sajnálatos módon ez kevés volt a profitot váró légitársaságnak. A pénzügyi gondokat csak növelte, hogy a TAROM öt Boeing-737 Max 8 típusú gépet rendelt 586 millió dollár értékben. Mindezek csak megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy a Taromnak nagyon komoly strukturális változtatásokat kell végrehajtania, ha versenyben kíván maradni hazai piacán – immáron a megújult menedzsmenttel.

Kapcsolódó cikkek

Boeingeket vesz a Tarom

2018. július 17.