Határtalanul: idén 101 ezer diák biztonságos utaztatása a cél

Forrás: turizmus.com

 2020. február 19. 14:24

A 10 évvel ezelőtt elindított „Határtalanul” program keretében idén várhatóan 100 ezernél is több diák fog határon túli magyarlakta területre utazni. Kiemelten fontos cél, hogy a programban résztvevő tanulók és tanáraik a lehető legbiztonságosabban utazhassanak.

Ennek szakmai támogatásáról született megállapodás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) között.

„A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary szakmai partnerségével egy olyan szempontrendszert állít fel, amely biztosítja a résztvevő diákok biztonságos autóbuszos utaztatását. Ez az együttműködés komoly szakmai támogatást jelent. A Belügyminisztériummal kötött megállapodás alapján ugyanis kiemelt figyelmet fordítunk a diákokat szállító buszokra és azok állapotára. Ez a partnerség biztosítja, hogy már a pályázati feltételek kialakítását komoly szakmai egyeztetés előzze meg a személyszállítók oldaláról is, emellett mind költségkalkulációban, mind a szállítócégek folyamatos tájékoztatásában is együtt tudunk működni" – emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Dombóváron megtartott információs előadáson.

Az év autóbuszos személyszállítója 2019 címet a Fehérvár Travel Busz Kft. nyerte el

Fotó: NiT Hungary

A lebonyolításért felelős Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Erdélyi Rudolf Zalán és a NiT Hungary ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor ennek érdekében szakmai megállapodást kötöttek. A hazai közúti fuvarozók legnagyobb szakmai érdekképviseleti szervezete a program megvalósulását költségkalkulációs számítási modellel és a vonatkozó EMMI-rendelet előírásainak kommunikációjával támogatja. Ajánlást fogalmaznak meg a programban résztvevő oktatási intézmények és az autóbuszos szolgáltatók között lefektetett etikai normákra is.

„A résztvevők részére létrehoztunk egy szerződéses ajánlást, amit mindenki számára elérhetővé tettünk. (...) A kiválasztás szempontjai esetében a jármű gyártási éve is fontos, de sokkal inkább az elvárt a minőség és a komfortfokozat, illetve a szolgáltató referenciája elsődleges. Az is fontos, hogy a gyermekek is megismerjék a buszos utazás alapvető szabályait, például, hogy ne vonják el vezetés közben a sofőr figyelmét, fegyelmezetten viselkedjenek a mozgó járművön" – emelte ki Dittel Gábor, a NiT Hungary főtitkára.