Idén 72 százalékkal ér többet az osztrákok eurója a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2019. május 18. 16:56

Idén is elkészítette a nyaralásra szánt euró vásárlóértékét egyes célországokban vizsgáló elemzését az osztrák Bank Austria.

A frissen publikált Urlaubseuro (Nyaralóeuró) elemzésben Magyarország a harmadik helyen áll – olvasható Kovács Balázs turisztikai szakértő blogjában.

Anyagi szempontból leginkább Törökországban és Bulgáriában járnak jól az osztrák turisták az idén. A török líra leértékelődése miatt az euró több mint kétszer többet ér, ha nem Ausztriában, hanem például a török tengerparton költik el. A Fekete-tenger partjára is megéri elutazni, itt 100 otthon megkeresett euróért 189 euró értékben tudnak árut és szolgáltatásokat vásárolni az osztrák nyaralók.

A lista harmadik helyén Magyarország áll, ahol például egy balatoni nyaralás alkalmával 72 százalékkal több szolgáltatás vásárolható ugyanabból a pénzből, mint Ausztriában.

100 osztrák euró "értéke" néhány célországban 2019 májusában

Fotó: Bank Austria

A horvát tengerparton ugyanez a mutató 42 százalékos árelőnyt mutat, míg a szintén kedvelt portugál, görög és szlovén Riviérán közel negyedével ér többet az euró, mint a bázisnak tekintett osztrák piacon. Olaszországban 7 százalékpontnyi a vásárlóerő-paritás alapján számolt árelőny, míg Kanadában és Németországban, valamint az Egyesült Királyságban elköltve a pénzt hasonló érzése lehet az osztrák turistának, mintha az otthoni megszokott árszínvonalon vásárolna. Franciaországban azonban már jobban a zsebükbe kell nyúlniuk az osztrákoknak, mivel itt 100 eurójuk már csak 94-et „ér”, hasonlóan Svájchoz, ahol ez a mutató 72-nek felel meg.

A teljes elemzés ITT érhető el.

Törökország idén különösen olcsó úti cél az osztrákok számára

Fotó: Pixabay

Rekordösszeget készülnek kiadni az osztrák nyaralók

A Bank Austria elemzése mellett több piackutató egybehangzó felmérése alapján az osztrákok utazási hajlandóságát tekintve 2019-ben továbbra is töretlenül optimista a piaci hangulat. Az ÖAMTC-Touristik ugyancsak a napokban publikált felmérése szerint az idén nyaralást tervező osztrákok rekordösszeget, fejenként 1237 eurót terveznek kiadni a főszabadságuk alatt.

„Magyarország továbbra is kedvelt, biztonságosan és könnyen elérhető, vendégszerető országként jellemezhető az osztrák turisták többsége számára” – foglalja össze a trendekből kiolvasható következtetést Kovács Balázs.

Az osztrákokat az utazás világbajnokainak is szokták nevezni. Ehhez a jelenséghez nagyban hozzájárul a bőkezű juttatási rendszer. Ausztriában az alkalmazottak 13. és 14. havi fizetést is kapnak, amelyből a 13. havit kifejezetten a nyári szabadságolásokhoz időzítve kapják a számlájukra. Ausztria a fizetett szabadságokkal is nagyvonalúbb az EU-tagok többségénél. Átlagosan 25 nap szabadság jár egy munkavállalónak, így az éves átlagban 13 ünnepnappal együtt 38 nap áll rendelkezésre nyaralásra, pihenésre. Az osztrákokat ebből a szempontból csak a spanyolok (44 nap), a finnek (43) és a franciák (40 nap) előzik meg.

Kapcsolódó cikkek