Idén befejeződnek a balatoni vízitúra fejlesztések

Forrás: turizmus.com

 2019. április 01. 12:58

A Balaton turisztikai fejlesztésével párhuzamosan a víziturisztikai infrastruktúra is egyre fejlődik – áll a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közleményében.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által vezetett konzorcium egy GINOP-program keretében az északi és déli parton is vízitúra megállóhelyeket fejleszt. A cél, hogy a Balaton vizén egyre többen tölthessék aktívan szabadidejüket, környezettudatos, látványos vízitúrák során bejárva a tavat. A projekt keretében több vízitúra megállóhely épül vagy újul meg 595.000.000. forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A több éve tartó tervezés, közbeszerzési eljárások és kivitelezési előkészítés után március 19-én a projekt a megvalósulási fázisába lépett. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatási programjának köszönhetően megvalósuló hét megállóhelyek közül már többet átadtak, néhány beruházás éppen folyamatban van, és idén a teljes hálózat kiépül a Balaton körül.

A szolgáltatók magasabb színvonalú lehetőségeket tudnak kínálni az érdeklődőknek

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Siófok

A siófoki Ezüstparton épülő vízitúra megállóhely célja egy olyan vízi szabadidő és turisztikai központ létrehozása, mely hozzájárul az üdülőövezet sportrégióvá fejlesztéséhez (kerékpár, természetjárás, vitorlázás, vízi sportok) és az aktív turisztikai kínálat bővítéséhez. A víziturisztikai lehetőségek kialakítása mellett cél, hogy Siófok pezsgő szórakoztató jellegét és programkínálatait kihasználják. A megállóhelyen felszerelés bérlésre is lehetőség nyílik.

Zamárdi
Zamárdiban a szabad strand területén új, zöldmezős beruházásként vízitúra kikötőállomás létesül. A Zamárdihoz kapcsolódó rengeteg nyári fesztivál közönsége kiegészítheti programját az itt létrejött víziturisztikai infrastruktúra használatával.

Balatonszemes
Tél végén elkészült a település modern csónakháza, mely a vízitúrázók igényeit szolgálja idén szezonkezdettől. A most elkészült hajótároló a strand egyik új látványosságát képezik, a benne tárolt kajakok, kenuk, SUP-deszkák pedig tavasztól a helybéliek és az ide érkező turisták minőségi élményeit szolgálják. A hajókban GPS alapú helymeghatározó rendszer növeli a túrázók felhasználói élményét, és összeköttetésben van a nemsokára mindenki számára használható online bérlési rendszerrel is.

Fonyód
Az új megállóhely terület az emblematikus, kettős dombtető lábánál közvetlen vízparton található. A kerítéssel határolt, zárt terület tavasztól őszig őrzött, vízitúraklub és szörfkölcsönző működik itt a nyári szezonban. A tervezett létesítmény, melynek kivitelezési munkálatai már javában folynak, téglalap alaprajzú csónaktároló épület lesz, amelyben a bérelhető kajak, kenu és egyéb vízi sporteszközök elhelyezésére.

Keszthely
Vízitúra megállóhely és csónakház épült a Keszthelyi Strandon. A február végén elkészült keszthelyi csónakház a most megújuló Keszthely városi strand egyik új szolgáltatását jelenti. A város ideális kiindulópont arra, hogy felfedezzük a tó nyugati medencéjét, kombinálva például a Kányavári-sziget természeti értékeit vagy a hévízi kerékpártúrát egy izgalmas balatoni kenuzással, kajakozással.

Révfülöp
A legendás révfülöpi vitorláskikötőbe található ingatlan tulajdonosa a magyar állam, a vagyonkezelő és a kivitelezés kedvezményezettje a Nemzeti Sportközpontok, mint konzorciumi partner lesz. A nagy értéket képviselő, közvetlen Balatonhoz csatlakozó telken vitorláskikötő és kiszolgálóhelységei találhatók. Itt alakítják ki a könnyűszerkezetes csónaktárolót.

Tihany
A Gödrös településrészen kialakított vízitúra-megállóhelyet eszközök beszerzésével segíti a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a kajakok, kenuk és SUP-ok mellett egy új úszómú-stég beszerzése is zajlik. A túrázók a megállóhely területén más fejlesztési forrásból kialakítandó közös helyiségeket (akadálymentes wc, zuhanyzó, öltöző) ingyenesen használható.