Idén is a magyarországi nyaralás éri meg leginkább az osztrákoknak

Forrás: Kovács Balázs

 2023. május 23. 14:08

Idén is elkészítette a nyaralásra szánt euró vásárlóértékének a kedvelt célországokban vizsgáló elemzését a Bank Austria. Az eredmény a tavalyihoz hasonló: Magyarországon elköltve éri a legtöbbet az osztrákok pénze.

A frissen publikált „Urlaubseuro” (nyaralási euró) listán Magyarország idén is az első helyen áll. A turisztikai jellegű termékeket és szolgáltatásokat tartalmazó kosárszámítás alapján idén májusban 100 euró, amit Ausztriában kerestek meg, Magyarországon – például a Balaton partján – elköltve 148 eurót ér – számol be róla GD Consulting blogja.

Hasonlóan jó ár-érték arányú úti cél – az euró övezethez idén újonnan csatlakozott – Horvátország, ahol 145 eurót ér 100 „osztrák euró”. A lista következő helyezése: Törökország 141 eurós értékkel. Az elmúlt években Magyarország és Törökország szintén listavezetők voltak, ám a mostaninál még jóval magasabb értékekkel. Tavaly hazánkban még 179-es értéket mutatott a nyaralási euró, míg Törökországban is jóval kedvezőbb volt (164 euró). Esetükben a rendkívül magas inflációs környezet rontotta a 2023-as évre számított vásárlóértéket.

Stefan Bruckbauer, a Bank Austria vezető közgazdásza által jegyzett, frissen publikált jelentéséből megtudható továbbá, hogy idén átlagosan 20 százalékkal többet ér külföldön az osztrákok pénze, ha azt az általuk kedveltebb külföldi nyaralóhelyeken költik el.

Turisták Sopronban. Idén is a magyarországi nyaralás éri meg leginkább az osztrákoknak

Fotó: 123rf.com

Magyarország, Horvátország és Törökország mellett igen jól járnak az osztrák turisták még Portugáliában (132), Görögországban (131) és Spanyolországban (127).

Szlovéniában is még közel negyedével többet ér az osztrákok pénze, ám Svájcban az erős franknak és az alacsony inflációnak köszönhetően már csak 71 százalékát kapják ugyanabból a termékből egységnyi pénzért.

Az Urlaubseuro-riport publikálása óta Svájc sohasem számított kedvező ár-értékű desztinációnak, az osztrák turistáknak is mindig mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, ha a pénzüket a nyugati szomszéduknál és nem otthon, vagy Magyarországon költötték el. Az Egyesült Királyságba, vagy az USA-ba utazva, ugyancsak kedvezőtlen a szaldó.

Mivel az osztrák médiában évről évre a turisztikai főszezon előtt nagy visszhangot szokott kapni a Bank Austria Urlaubseuro riportja, így vélhetőleg a Magyarországra irányuló osztrák beutazó forgalomara idén is kedvezően hat majd a friss jelentés. Az osztrákok egyébként Magyarországon igen jól költő turistának számítanak: a KSH felmérése szerint tavaly az összes osztrák látogató 382 milliárd forintot(!) költött hazánkban, amellyel még Németországot is megelőzve (314 milliárd forint) listavezetőek a küldő-piacok között.