Idén is ideiglenes konzul Splitben

 2014. június 03. 16:05

Június 15-től három hónapon ismét ideiglenes konzul segíti Splitben a Horvátország déli részén segítségre szoruló magyar állampolgárok ügyintézését - közölte az MTI érdeklődésére kedden a Külügyminisztérium sajtófőosztálya.

A korábbi évek bevált gyakorlatának megfelelően június 15-én kezdi meg működését az ideiglenes magyar konzuli ügynökség Splitben, és szeptember 15-ig fogadja a bajba jutott magyar állampolgárokat. Az ügynökséget Szlanyinka Anna konzul, a konzuli főosztály munkatársa vezeti.

Horvátország hosszú évek óta közkedvelt üdülési célpontjuk a magyar állampolgároknak, évente több százezren keresik fel tengerpartját. Számos magyar turista úti célja a spliti konzuli ügynökség konzuli kerületéhez tartozó négy dalmát megye: Zára (Zadar), Sibenik-Knin, Split-Dalmát, valamint Dubrovnik-Neretva megye.
Az elmúlt évek tapasztalatai igazolták, hogy továbbra is szükség van konzul jelenlétére, a nyári szezonban segítséget tud nyújtani a magyarok érdekvédelmi feladatainak ellátásában, a gyors ügyintézésben. A magyar állampolgárok halálesetek, kórházi kezelések, ellopott vagy elveszett úti okmányok pótlása, közúti balesetek, szabálysértési eljárások, káresetek, illetve vámügyek intézésekor tolmácsolásban kérnek segítséget.

A Külügyminisztérium arra is emlékeztet, hogy a spliti konzul munkáját - a korábbiakhoz hasonlóan - Zárában és térségében július 1-jétől augusztus 31-ig szolgálatot teljesítő magyar rendőrök is segítik.

A bajba jutott magyar állampolgárok a kihelyezett konzult a 00-385/99-558-5555-ös mobiltelefonszámon érhetik el. Az ügynökség elérhetősége a konzuli szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu), a Külképviseletek link alatt is megtalálható.

Horvátország más területeiről a nyári időszakban továbbra is a zágrábi magyar nagykövetség konzuli szolgálata látja el a magyar állampolgárok érdekvédelmét (telefonszám: 00-385/1-4890-906, email: consulate.zgb@mfa.gov.hu) - jelezte a Külügyminisztérium.