Idén nyáron is káosz várható az európai légtérben

Forrás: fvw.com

 2019. február 07. 13:10

A tavalyihoz hasonlóan idén nyáron is várhatóak kaotikus pillanatok az európai légtérben – nyilatkozta az Eurocontrol egyik vezetője.

A légitársaságokat, a repülőtereket és a légi utasokat egyaránt negatívan érinti majd a forgalom további növekedéséből fakadóan várható káosz – közölte Joe Sultana, az európai légiforgalmat irányító Eurocontrol hálózatkezelésért felelős igazgatója egy, az fvw.com német szaklap által szervezett konferencián.

Tavaly nyáron a csúcsszezonban több európai országban fordultak elő kaotikus helyzetek a légi közlekedésben, és az idén is ugyanez várható – mondta el a szakember a müncheni repülőtéren megrendezett European Aviation Symposiumon.

Járatkésések idén nyáron is várhatók

Fotó: Pixabay

Európában idén nyárra 3,3%-kal nő a légi járatok száma, ugyanakkor a növekvő forgalomra kevesebb légi irányító jut Francia- és Németországban. Korábban számos járatot irányítottak alacsonyabb repülési pályára, hogy még jobban kihasználják a légteret, ezt a lehetőséget azonban már maximális mértékben kihasználták.

Európai átlagban 2018 nyarán a repülőgépek átlagos késése 49 perc volt. Az Eurocontrol adatai szerint az Eurowings járatai késtek a leggyakrabban tavaly, bár anyacége, a Lufthansa sem lehet büszke, mivel az összes késés 23%-áért az ő járataikat érintette.

Az EasyJet és a Ryanair nyári menetrendjében is rendszeresen előfordultak késések, az EasyJetnél a naponta üzemeltetett 1791 járatnak közel 32%-a érkezett késéssel, a 2302 járatot üzemeltető Ryanairnél 30,9%-os volt ez az arány.

Sultana szerint ugyanakkor az európai légi forgalom növekedése várhatóan lassulni fog az elkövetkező évtizedek során, a korábban jelzett évi 3 helyett 2%-os lesz a bővülés. Ennek következtében a 2018-as 11 millió utashoz képest 2040-re 16,2 millión repülnek majd Európában.

Kapcsolódó cikkek