Idén újra keresik az Év Kerékpárútját

Forrás: turizmus.com

 2023. február 14. 17:10

Február 19-ig lehet megjelölni a kedvenc kerékpárút-szakaszunkat az Aktív Magyarország kezdeményezésében. A jelölés feltétele, hogy megszakítás nélkül végig lehessen rajta tekerni, és legalább 7 km hosszú legyen.

Egyre népszerűbbé vált Magyarországon a bringázás: sokan járnak két keréken munkába, vagy éppen tekernek a természetbe hétvégente. Sok helyen kerékpársávok és bicikliutak épülnek, így bővül az úti célok listája is. Az út utak létrehozása és karbantartása energiát igényel. A befektetett munka viszont csak akkor térül meg, ha a bringások biztonságosan, a közlekedési szabályokat betartva gurulnak az utakon, figyelembe véve a többi közlekedő embert és járművet.

Mindezért hirdeti meg idén is az Év Kerékpárútja pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként kiírt pályázat nem titkolt célja, hogy a kerékpáros turizmust is támogassa, és új túrahelyszínek ajánlásával szólítson mindenkit nyeregbe.

A beküldött pályázatokat és a szakemberek által javasolt szakaszokat szakmai zsűri értékeli, és választja ki a 11 legjobb útvonalat. Ezt követően a nagyközönség kezében van a döntés, hogy melyik érdemli meg 2023-ban az Év Kerékpárútja címet.

A tavalyi évben a Kaposvárról induló, a Deseda-tavat megkerülő útvonal nyerte el az Év Kerékpárútja címet

Fotó: Aktív Magyarország

 

A döntősökre az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehet majd szavazni április 17-30. között – olvasható az Aktív Magyarország honlapján.

A végeredményt május 11-én, a Közlekedési Kultúra napján fogja kihirdetni. A nyertes úton ezt követően táblát avatnak a szervezők, illetve kisfilm is készül az érintett útszakaszról.