Időkorlátozás nélküli ingyenes roamingszolgáltatást javasol az Európai Bizottság

Forrás: MTI

 2016. szeptember 21. 18:42

A 2017. június 15-től hatályos szabályozás értelmében megszűnik a roamingdíj az uniós ügyfeleknek az EU területén, a bizottság javaslata szerint időkorlát alkalmazása nélkül, minden szolgáltatónak az otthoni díjazást kell biztosítania minden felhasználó számára.

Az Európai Bizottság garantálja, hogy egyetlen uniós polgárnak se kelljen többet fizetnie külföldi mobilhasználat esetén, ugyanakkor szilárd védelmet kíván biztosítani a visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására – mondta az új javaslatot bejelentő Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos Brüsszelben.

A korábban 90 napban meghatározott időkorlát helyett az új bizottsági javaslat lehetőséget kíván biztosítani a szolgáltatóknak arra, hogy kiszűrjék azokat a felhasználókat, akik huzamosan többet használják mobiltelefonjukat külföldön, mint odahaza.

A szolgáltatóknak lehetősége lesz arra, hogy mobilhasználati minták alapján ellenőrizze, a fogyasztók biztosan nem élnek-e vissza az unió eltérő országaiban vásárolt és használt olcsóbb SIM-kártyák használatával. Ezzel azt az esetet is el szeretné kerülni a bizottság, hogy egy olcsóbb mobilszolgáltatást nyújtó országban vásárolt SIM-kártyát egy drágább tarifával dolgozó országban értékesítsenek.

Ugyanakkor, ha valaki többet használja telefonját külföldön, vagy SIM-kártyája sokáig van használton kívül, a szolgáltatóknak lehetőségük lesz pótdíjakat alkalmazni. A pótdíjak kivetésének lehetőségéről a szolgáltatónak értesítenie kell a felhasználót, akinek lehetősége lesz megtámadni a szolgáltató döntését. A pótdíjak mértékéről az Európai Parlament és a tagállamok vitáját követően legkésőbb a jövő év elején születik döntés. Ilyen jellegű felárakat nem alkalmazhatnak az utazók, a nyaralók, a rendszeresen vagy huzamosan külföldön dolgozók, illetve a külföldi ösztöndíjas diákoknál.

Az Európai Bizottság azt követően tett szerdán újabb javaslatot az uniós roamingdíjak szabályozására, miután visszavonta szeptember elején tett előterjesztését az azt ért kritikák miatt. A legtöbb kritika a tervezet azon részét érte, amely szerint a szolgáltatók az időkorlátok túllépése után roamingdíjat számíthattak volna fel, és a roaming legfeljebb háromszor, egymást követő 30 napos időszakra – összesen 90 napig – lett volna ingyenes.