Ígéretes téli szezonra számítanak az utaztatók

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. október 17. 14:55

Csak kismértékben vagy egyáltalán nem tapasztalják a világban történt negatív események hatását a téli távoli utazások értékesítésénél az utazási irodák. Sőt, a Turizmus Panoráma által megkérdezett cégek az előfoglalások alapján általában a kereslet növekedésére számítanak.

A Neckermann cégvezetője, Szvoboda János tapasztalatai szerint a nyarat jobban érintették a politikai feszültségek és a világban történt tragikus események. Az egzotikus utak iránt azonban már nyáron is nagy volt az érdeklődés, és a téli szezonban az előző évhez képest komoly növekedésre számítanak.

 

Feltörekvő egzotikus piac

Mint azt már megszoktuk, a Neckermann idén is jelentős előfoglalási kedvezményeket kínál téli útjaira, csoportos hajóútjaiknál pedig október 31-ig minden felnőtt utasuknak 50 euró kedvezményt adnak. Kínálatukban több új úti cél és szolgáltatás található. Így például két saját szervezésű síbulival is készülnek Nassfelden, illetve Kaprun/Zell am Seeben. Megszokott körutazásaik mellett (Madeira, Thaiföld) számos új területet lehet majd felfedezni velük magyar nyelvű idegenvezető kíséretében. A Mexikót és a Yucatán-félsziget csodáit bemutató körutazásuk csatlakozó programként foglalható. Újdonság az a körutazás, amely Indiát és az Emirátusok két gyöngyszemét, Dubajt és Abu Dhabit együttesen járja be helyi idegenvezetők segítségével. Kuba, Mexikó, Dubaj, Thaiföld, Bali és a Seychelle-szigetek legszebb tájain pedig új szolgáltatásként helyszínen élő, magyar privát idegenvezető is várja az utasaikat.

Csoportos hajós útjaik a téli időszakban is folytatódnak, a számos távoli úti cél mellett a közelebbre utazni vágyóknak ajánlják Tenerifét vagy akár több Kanári-sziget kombinációját, ebben a desztinációban nagyon széles kínálattal rendelkeznek. Szilveszteri speciális ajánlatuk Málta és egy madeirai körutazás.

Télen is indulnak csoportos hajóutak

Világszintű keresletnövekedés

„Érezhető, hogy az emberek tudatosabban utaznak, és ebbe beletartozik az is, hogy jobban odafigyelnek arra, melyik utazási irodát válasszák, sőt az is, hogy szívesebben vesznek igénybe utazási irodai segítséget az egyéni szervezéssel szemben" – mondja
Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese.

Az IBUSZ a bizonytalan külpolitikai helyzet miatt összességében nem emelte téli lekötéseinek számát. Az iroda azt tapasztalja, hogy az európai és az egzotikus területeken is bizonyos mértékben eltolódott a kereslet az elmúlt időszak negatív megítélésű eseményei által nem vagy kevésbé érintett területek felé. A közelebbi úti célokat választók a korábbinál is szívesebben utaznak az észak-európai, a mediterrán és a szomszédos országokba. A nagyobb utazásokat tervezők közül a pihenni vágyók körében népszerű desztináció Indonézia és Dominika, a körutazással egybekötött üdüléseket kedvelők számára pedig Kuba, Mexikó, Panama és Costa Rica a favorit. Felfedező útjaik közül a legkedveltebb Peru, Bolívia, de az iroda kínálatában újdonságnak számító Burma és Dél-Afrika is sok érdeklődőt vonz. Klasszikus programjaikat több esetben újdonságokkal, különlegességekkel egészítették ki, ilyen például Indiában a tigrisrezervátum megtekintése.

Partnereik visszajelzései szerint a távoli úti célok iránt fokozódó érdeklődés figyelhető meg Európa többi országából, és egyes desztinációk amerikai és ausztrál turistákat is nagy számban vonzanak. Ennek következtében az ár-érték arányban legjobb szállodák iránt igen jelentős a kereslet. A Kubában zajló nagy változások, köztük az Egyesült Államok felé történt nyitás, szintén az érdeklődés növekedését eredményezte.

A last minute hullámot megelőzendő, az IBUSZ idén is attraktív előfoglalási akciókkal él, ügyfeleik a körutazások, városlátogatások esetében 8 százalékos, egzotikus üdülések esetén szállodakategóriától függően akár 55 ezer forint/fő kedvezményt is kaphatnak.

A kubai nyitás óta nőtt a kereslet Havanna iránt

 

Nehezebb a tervezés

A kínálat összeállítását illetően egyre nehezebb a tervezés – emelte ki Ribi Péter, a Fehérvár Travel ügyvezetője. A szakember az orosz–ukrán válság példáját említi: 2015 tavaszán és nyarán a média állandóan ezzel foglalkozott, ennek megfelelően az iroda balti és szentpétervári csoportjainak jelentős része kisebb létszámmal ment el. Emiatt 2016-ra valamivel kevesebb csoportot terveztek be ezekbe az úti célokba, azonban 2016 első felében a sajtó már mással volt elfoglalva, így a katalógus februári megjelenése után egy hónappal az összes csoportjuk tele volt.
Tulajdonképpen az történt, hogy akik 2015-ben akartak ezekbe az országokba elutazni, azok nagy része 2016-ban vállalkozott az útra.

Az ősztől tavaszig tartó időszak legnépszerűbb egzotikus desztinációi a Fehérvár Travelnél Argentína, Brazília, Peru, Mexikó, USA, Dél-Afrika, az Arab Emirátusok, India, Thaiföld, Kambodzsa, Vietnam, Malajzia, Japán, Ausztrália és Új-Zéland. Az idei szezon újdonságai Jamaica és Florida lesznek. Az átlagárak az előző téli időszakhoz képest alig változtak, van, ami kicsit drágább lett, de olyan is, ami kicsit olcsóbb. Az irodánál nem jellemző, hogy az utasok kivárnak a foglalással, inkább minél előbb igyekeznek bebiztosítani a helyüket.

 

Tovább nő az előfoglalások jelentősége

„2016 politikai történései minden szempontból intenzív hatással voltak a turisztikai piacra, ennek megfelelően a kínálat kismértékű módosulását valószínűsítjük" – mondja Józsa Jetta, a Vista Utazási Irodák Kft. értékesítési vezetője. A szakember úgy látja, az utazásszervezők már idén is kiemelt figyelmet fordítottak a körutazásokra, és ezen a területen egyre szélesebb a kínálat. A forgalom csökkenésétől ugyanakkor nem tartanak, hiszen az utazóközönség korábbinál nagyobb szelete keresi a magyar idegenvezetős, csoportos utakat. Az iroda arra is számít, hogy az előfoglalásoknak mind nagyobb jelentőségük lesz.

A Vista korábban népszerű útjai közül párat – pl. csoportos hajóutakat, Balit, Mauritiust – visszahozott kínálatába, újszerű és egyedibb formában. Nem kiemelten árakat érintő akciókkal is készülnek, a tapasztalataikra alapozva inkább az egyes utakhoz extra tartalmakat, szolgáltatást adnak ajándékba, melyekkel megítélésük szerint sokkal vonzóbb és sajátosabb az összeállított csomag.


Buenos Aires – a távoli úti célok iránt most nagyobb a bizalom


Nagyon jó előfoglalási eredményekről számolt be a Tensi is, ami Hargitai Éva értékesítési vezető szerint annak is köszönhető, hogy rendhagyó módon idén már májusban megjelentették az őszi és téli csoportos körutazásokat, városlátogatásokat és csoportos hajóutakat tartalmazó kiadványukat.

A Tensi teljes téli kapacitása ezer fő feletti létszám. Decembertől március végéig közel 30 kiscsoportos egzotikus körutazást szerveznek, ezeket tengerparti pihenéssel kombinálják. A fő hangsúly Dél- és Délkelet-Ázsia, újdonságként Srí Lanka, Malajzia, Bali, Dél-India, Borneó, Vietnam és Kambodzsa szerepel a kínálatukban. Igazi különlegesség a Dél-Afrika és Mauritius kombinált körút, míg márciusban Kubába, Brazíliába, Ausztráliába és Új-Zélandra is indítanak csoportokat. Valamennyi csoportos programjuk indulás előtt három hónappal foglalható a legnagyobb kedvezménnyel.

A téli időszakra már megtelt öt saját szervezésű csoportos hajóútjuk, így újabbakat szerveztek Karibi kincsvadászat és a Távol-Kelet színei elnevezéssel. Az egyéni hajós kínálatban újdonság a téli egzotikus Costa-útvonal India, Srí Lanka és a Maldív-szigetek érintésével.

 

Nagyobb választék, jobb árak a légi piacon

Erős téli szezonra számít Kalanovics Attila, a Mauri Utazási Iroda ügyvezetője is. Az irodában augusztusban és szeptemberben tavalyhoz képest legalább 20 százalékkal emelkedett az előfoglalások száma. A szakember szerint az ázsiai indiai-óceáni régió jelenleg sokkal népszerűbb az utazók körében, mint az USA vagy a Karib-térség, aminek oka a 20-30 százalékkal megnövekedett légi kapacitás, és az ennek köszönhetően is jobb ár-érték arány, vagyis az alacsonyabb árak és a magasabb színvonal. Mauritius és a Maldív-szigetek például különösen kelendőek most a Maurinál, és új úti céljukba, Vietnamba is jól alakulnak a foglalások.

Az iroda tapasztalatai szerint a negatív politikai események hatására csak a Turkish Airlines járatai iránt csökkent a kereslet (a nagy árengedmények ellenére), a távoli úti célokban azonban bíznak az emberek, ami már a nyári időszakban is erősítette a tengerentúli utazások piacát. Sőt egyre nő a businessutasok és a magasabb kategóriájú hotelfoglalások száma is. A Mauri némi portfóliótisztítás mellett bővítette szállodakínálatát, árat pedig nem emelt tavalyhoz képest.

A dél-kelet ázsiai desztinációk most különösen kelendőek

 

Nemigen változnak az árak

„Az elmúlt egy-másfél év világpolitikai eseményeinek negatív hatását inkább csak az európai desztinációkkal kapcsolatban tapasztaljuk" – mondta el véleményét Ferencz Márton, a világ minden tájára elkalauzoló körutakra specializálódott AB Agro Utazási Iroda idegenvezetője. Háborús területekre természetesen nem szerveznek utakat, de az utasok aggodalmai miatt nem nagyon kellett hozzányúlniuk egyik távoli programjukhoz sem a kérdéses időszakban. Ügyfeleik 98 százalékának töretlen a bizalma, a maradék 2 százalék pedig akkor aggodalmaskodik, ha a terrorcselekmények által érintett vagy támadásra esélyesebbnek tartott európai városokban kell átszállniuk.

Európában a politikai események hatására idén nagyobb kereslet mutatkozott a Madeirát, Máltát, Szicíliát, Dél-Spanyolországot és Portugáliát bejáró repülőgépes körútjaik iránt.

A távoli utazások terén az AB Agro az elmúlt két évben 5-10 százalékos, stabil emelkedést tapasztalt a keresletben a korábbi évekhez képest. Az USA iránt például egyértelműen nőtt az érdeklődés, de egyre vonzóbbnak tűnik Irán és Kína is. Az idei téli időszakban különösen Ázsia keleti és délkeleti vidékei, India, Dél-Amerika és Közép-Amerika népszerűek. Az utak túlnyomó többségét változatlan áron kínálják, árat csökkenteniük nem kellett, ugyanakkor a hazai piac árérzékenysége és korlátozott mérete miatt emelésre sincs lehetőség.

Gorszkij Jaroszlav, az 1000 Út Utazási Iroda irodavezetője sem tapasztalja, hogy az egzotikus utazásoknál politikai feszültségek vagy biztonsági okok miatt változtak volna az utazási szokások, azon kívül, hogy az isztambuli átszállást inkább elkerülik az utasok – ám ahol nincs alternatíva, ott sem voltak lemondásaik. Az iroda a kereslet további növekedésére számít ezen a területen, ami új úti célok bevezetésére is lehetőséget ad.

Az 1000 Út őszi-téli kínálatában Namíbia–Botswana–Zimbabwe, Madagaszkár, Srí Lanka, Délkelet-Ázsia, Dél-Amerika és Közép-Amerika, Hawaii-szigeteki körutazás szerepel, szilveszterkor pedig először lehet elutazni velük Moszkvába és Grúziába.

 

A cikk a Turizmus Panoráma októberi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!