Így alakítja a koronavírus a turizmust

Forrás: turizmus.com

 2020. február 12. 18:23

A Hotels február 5-i hírlevelében megjelent egy összefoglaló a koronavírus nemzetközi turizmusra gyakorolt hatásairól, melyet az MSZÉSZ is közreadott hírlevelében.

• Makaó bezárt

A Bloomberg hírei szerint Makaón a játékkaszinókat 15 napra bezárják, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését. Becslések szerint a kaszinók 2 hetes bezárása az első negyedéves bevételeiket mintegy 50%-kal csökkentheti az előző évhez képest. Ha a kaszinók a teljes első negyedévben zárva maradnának, akkor bevételeik kb. 70%-kal lennének alacsonyabbak a bázishoz hasonlítva.

Kaszinó Makaón

Fotó: pixabay

 

• Egyesült Államok

A Tourism Economics tanulmánya szerint a koronavírus következtében a kínai turisták száma 2020-ban mintegy 28%-kal fog csökkenni. A járvány következtében kb. 4 millióval visszaeshet a kínai turisták száma, ami 10,3 milliárd dollár veszteséget okozhat az Egyesült Államokban a következő években. A bevételek elmaradása főleg Kaliforniát és New Yorkot fogják érinteni.

 

• Mit mutat az első STR riport

Az STR első, előzetes adatai, értékelése szerint Kína szárazföldi területein idén a szállodák szobafoglaltsága január első 2 hetében 70% körül volt, ezt követőena koronavírus megjelenésével, terjedésével január 14–26. között 75%-kal visszaesett. Így az év első hónapját a szállodák 17% kihasználtsággal zárták.

 

• Bizonytalanná válnak az üzleti utazások is

A Global Travel Association felmérést végzett tagjai körében a koronavírus terjedésének várható következményeiről. Ennek egyik megállapítása az volt, hogy főleg a vállalatok vezető beosztású munkatársai tartanak attól, hogy üzleti – repülős – útjaik során megfertőződhetnek. Emiatt valószínűsíthető, hogy a járvány elhúzódása esetében visszaesnek az üzleti utazások az egész világon.

 

• Az Egyesült Arab Emirátusok is korlátozza a Kínából érkező légi járatokat

Február 3-án jelentette be az Egyesült Arab Emirátusok is, hogy – Peking kivételével – nem fogad Kínából repülőt. Pekinggel azért tesznek kivételt, mert a kínai főváros nemzetközi repülőterén az utasokat 6-8 órás megfigyelés, vizsgálat után engedik repülőre szállni – olvasható az MSZÉSZ hírlevelében.