Így ellenőrzik a Kínából érkező utasokat a reptéren

Forrás: turizmus.com, MTI, BUD.hu

 2020. február 07. 13:47

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megmutatták, hogyan ellenőrzik a Kínából érkező járatok utasait. Továbbra sincs magyarországi koronavírusos beteg. Lehet, hogy a tobzoskák a vírushordozók.

A hőkamerás és hőmérős ellenőrzés folyamata a következő:

  1. A Kínából közvetlenül érkező járatok mindig a 39-es utashídhoz állnak be.
  2. Miután az utasok átjöttek az utashídon, hőkamerával és hőmérővel megmérik a hőmérsékletüket.
  3. Ha egy utasnál 38 fokos, vagy annál magasabb test-hőmérsékletet mérnek, elkülönítik, felveszik az adatait. Kikérdezik és újabb vizsgálatokat végeznek. Arról, hogy mely utas esetében válik szükségessé az elkülönítés, egy orvos, az egészségügyi szolgálat egyik munkatársa és a kormányhivatal járványügyi felügyelője együttesen dönt, az Egészségügyi Világszervezet definíciói alapján.
  4. Amennyiben beigazolódik a fertőzés gyanúja, az utast egy izolált helyiségbe kísérik, onnan pedig a mentők kórházba viszik.
  5. Ha fennáll a fertőzés gyanúja, a Repülőtéri Kényszerhelyzeti Központ munkatársai fertőtlenítik a repülőgépet és mindazon helyiségeket, ahol az utas megfordult.

Hőkamerás ellenőrzés a repülőtéren

Fotó: kormany.hu

Kínából vasárnapig még négy közvetlen járat érkezik Budapestre, hétfőtől pedig már csak az Air China Peking-Budapest járata közlekedik hétfőn, szerdán és pénteken.

A Budapest Airport közölte, hogy továbbra is folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal, hogy azonnal életbe tudjanak léptetni bármilyen további intézkedést, ha szükséges lenne.

Hőmérős ellenőrzés

Fotó: kormany.hu

A repülőtér vezetése szerint rendelkeznek minden eszközzel ahhoz, hogy maradéktalanul megfeleljenek a hatósági előírásoknak és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásinak. Azt írják, hogy felkészült szakembereikkel igyekeznek kiszűrni az országba érkező fertőzésgyanús eseteket.

Magyar fertőzöttről, vagy magyarországi megbetegedésről továbbra sem tudni.

A fertőtlenítő

Fotó: kormany.hu

"Bűnös" a védett tobzoska?

Közben megjelent egy új orvostudományi feltételezés. A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna kínai kutatókra hivatkozva azt közölte, hogy tobzoskák lehettek a Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói, amelyekről a fertőzés emberre terjedhetett át.

A dél-kínai Kanton két intézményének kutatói ezer darab természetes környezetből vett mintában található örökítő anyag vizsgálata után jutottak erre a megállapításra.  A kutatási eredmények alapján az embereket megfertőző, új típusú koronavírus elkülönített törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.

A tobzoskák egyébként minden ázsiai országban védelem alatt állnak, és a washingtoni egyezmény szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük. Az illegális kereskedőktől Ázsiában azonban a leggyakrabban ilyen állatokat koboznak el.